Národní muzeum: Proč nosíme masky? To návštěvníkům poodhalí nová výstava Maska

23.11.2015 9:46

Národní muzeum zve všechny zájemce do Muzea české loutky a cirkusu v Prachaticích na nově otevřenou výstavu Maska. Návštěvníci zde mají možnost seznámit se s fenoménem masky – s jejími podobami, typy a funkcemi ve vzájemných kontrastech a souvislostech.

Národní muzeum: Proč nosíme masky? To návštěvníkům poodhalí nová výstava Maska
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

Výstava nezapomíná ani na děti, pro něž je připraven hrací koutek, ve kterém si mohou různé masky vyzkoušet či vyrobit. Výstava bude k vidění do 14. února 2016.

Masky a maskování jako vizuální prostředky dočasné proměny jsou odpradávna spjaté s lidskou společností a kulturou. Setkáváme se s nimi jak v kmenové magii a náboženských obřadech, tak v divadle, při tanci, zábavě a v rámci oslav nejrůznějšího charakteru. Maska je rovněž námětem uměleckých děl a slouží i jako prostředek ochrany při práci a sportu.

Návštěvníci na výstavě uvidí rozmanité africké a americké rituální masky z bohatých sbírek Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur. Prohlédnout si mohou ale také unikátní potápěčskou přilbu, historické ochranné hornické dýchací masky, jednu z prvních masek pro hokejové brankáře, posmrtnou masku Napoleona Bonaparteho nebo přilbu pro odstřelovače SS s obličejovou rouškou, kterých se zachovalo na celém světě jen velmi malé množství.

Masky dokáží různým způsobem měnit identitu svých nositelů. Nabízí jim novou roli, se kterou se mohou různou měrou identifikovat, a propůjčuje jim také částečnou nebo úplnou anonymitu. „V nejširším smyslu je maskou i lidská tvář. Je výrazem práce s našimi emocemi a rolemi, jež zastáváme ve společnosti. V psychologii se maskou označuje tendence zakrývat skutečné názory a postoje dobrovolně přijatým výrazem,“ říká Veronika Musilová Kyrianová, jedna z autorek výstavy. Na filmových ukázkách výstava ukazuje i různé typy záměrných tělesných úprav: tetování, piercing či skarifikace. Maska je též velmi frekventovaným uměleckým námětem. Na výstavě je možné zhlédnout masky od Petra Nikla či První sériově vyráběnou schizofrenii od Jiřího Černického – motiv ze slavného obrazu Výkřik od Edvarda Muncha přetvořený do podoby motocyklové helmy.

Výstavu, kterou je možno navštívit až do 14. února 2016, připravilo Divadelní oddělení Národního muzea ve spolupráci s dalšími odděleními Národního muzea, institucemi i sběrateli. Pro dětský koutek dodala masky mj. firma PVO ze severočeských Zákup, kde tradice výroby papírového masopustního a karnevalového zboží sahá až do konce 19. století a kde se masky dosud vyrábí podle původních forem.

Více informací naleznete na www.nm.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…