Národní muzeum nabízí čtenářům první souborné kritické vydání Smetanovy korespondence

15.12.2016 10:51

V úterý 13. prosince 2016 se uskutečnil v Muzeu Bedřicha Smetany slavnostní křest knihy s názvem Bedřich Smetana. Korespondence / Correspondence I (1840–1862), jejíž autory jsou Olga Mojžíšová a Milan Pospíšil.

Národní muzeum nabízí čtenářům první souborné kritické vydání Smetanovy korespondence
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

První svazek souborného kritického vydání korespondence Bedřicha Smetany vydalo Národní muzeum ve spolupráci s Nadací pro dějiny kultury ve střední Evropě za finanční podpory Grantové agentury ČR.

Smetanova korespondence nebyla doposud jako celek vydána. Existují jen dílčí edice některých významných korespondenčních celků, jejichž zpracování má rozdílnou úroveň. Řada dopisů byla uveřejněna jednotlivě v různých publikacích a časopisech, nemalá část korespondence nebyla dosud vůbec publikována. Kniha Bedřich Smetana. Korespondence / Correspondence I (1840–1862) je první částí rozsáhlého vědeckého projektu Národního muzea, který by měl v následujících letech zpřístupnit veškerou Smetanovu korespondenci.

Obsáhlá kniha zahrnuje veškerou dochovanou korespondenci hudebního skladatele Bedřicha Smetany z let 1840–1862, a také údaje o dopisech dnes neznámých, jejichž existence je však doložena z jiných zdrojů. Veškeré dopisy jsou uveřejněny v originálním jazyce (česky a německy) bez zásadních editorských úprav a jsou opatřeny podrobnými věcnými komentáři v českém a anglickém jazyce. Rozsáhlé úvodní studie (v české, anglické a německé verzi) pojednávají o historii vydávání Smetanovy korespondence, o jazycích jeho dopisů v dobovém kontextu či o životních osudech Bedřicha Smetany v daném období. Ke knize jsou připojeny také podrobné ediční zásady. Kniha je vybavena rovněž rozsáhlými rejstříky, seznamem pramenů a literatury a obrazovou přílohou. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…