Národní muzeum nezahálí a připravuje nové expozice pro budoucí generace

09.01.2016 19:41

Historická budova NM prochází náročnou generální rekonstrukcí. Po jejím ukončení se veřejnosti otevře zcela nové muzeum, které v 10 velkolepých příbězích odprezentuje to nejpodstatnější z dějin i přírody.

Národní muzeum nezahálí a připravuje nové expozice pro budoucí generace
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

Pracovníci muzea připravují pro návštěvníky nové expozice, které představí desítky světově unikátních exponátů. Národní muzeum bude své návštěvníky vítat nejen v Historické, ale i v Nové budově, které budou propojeny podzemní chodbou a vytvoří tak jedinečný muzejní komplex o rozloze více než 16 tis. m². Pro nejmenší návštěvníky bude připraveno zábavné a poučné Dětské muzeum. Na jaře roku 2016 bude vyhlášen vítěz mezinárodní architektonické soutěže, který má novému muzeu dát i nový design.

„V roce 2016 se bude Národní muzeum soustředit na to, aby se to, co bylo před uzavřením Historické budovy omšelou historií, proměnilo v moderní budoucnost,“ uvádí generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Národní muzeum otevře v nově zrekonstruované Historické budově a k ní podzemní chodbou připojené Nové budově celkem deset nových expozic, které budou návštěvníkům vyprávět příběhy našich i středoevropských dějin, přírody kolem nás i fascinující živočišné říše. Představí historické události, které se odehrály na území dnešní České republiky, vývoj českého a československého státu i národů, jež zde žily. Zaměří se i na vývoj a charakter přírodního prostředí naší republiky, přírody živé a neživé, její jedinečnost i souvislosti. Nebudou chybět ani speciální Dětské muzeum, které bude kombinovat hravost s informací, zábavu s poučením, nebo tzv. Pokladnice Národního muzea – exkluzivní expozice drahých kamenů, šperků, mincí a dalších významných a cenných exponátů.

„Neznalost a nevzdělanost vede k podléhání různým falešným výkladům dějin. Lidé pak snadno sklouznou k tomu, že podlehnou propagandě a vábení extrémistů. Stačí jim trochu zfalšovat dějiny a pošlete je na cestu do záhuby. Nevzdělaný národ, který nezná svou historii, to je to největší nebezpečí pro naši budoucnost, obzvláště v dnešní době. Budujeme nové Národní muzeum, které si klade za cíl vzdělávat společnost tak, aby se naše tisíciletá historie stala i naší budoucností,“ dodává Michal Lukeš.

V současnosti probíhá posuzování kvalifikace účastníků soutěže, kteří se přihlásili do I. kola a hodnocení jejich návrhů proběhne v první polovině února. Ve druhé polovině února dojde k vyhlášení II. kola, do kterého postoupí maximálně 10 soutěžících. V dubnu bude následovat finální vyhlášení výsledků soutěže. Jednotlivé návrhy budou zveřejněny prostřednictvím výstavy v červnu 2016. Na podzim letošního roku pak budou zahájeny práce na scénářích expozic na základě oponentur a odborných seminářů.

Více informací o průběhu prací přiblíží reportáže
Národní muzeum bude o přípravách nových expozic návštěvníky průběžně informovat na svém zpravodajském portálu Muzeum 3000 (www.muzeum3000.cz), kde je postupně seznámí s jednotlivými příběhy – expozicemi, jedinečnými předměty a zároveň poodhalí budoucí podobu expozic.

S prezentací vzácných artefaktů začalo Národní muzeum už v roce 2015, kdy ve vestibulu pražské stanice metra „Muzeum“ představilo prostřednictvím informačních panelů desítku unikátů ze svých sbírek. S příběhy jednotlivých předmětů se návštěvníci seznamují také prostřednictvím videoreportáží na portálu

Muzeum 3000:

Více informací naleznete na www.nm.cz a www.muzeum3000.cz

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…