Národní muzeum otevírá novou výstavu o Antonínu Dvořákovi

11.04.2016 16:57

Národní muzeum 11. dubna 2016 v 18 hodin slavnostně otevře novou výstavu Antonín Dvořák interpret.

Národní muzeum otevírá novou výstavu o Antonínu Dvořákovi
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

Výstava v Muzeu Antonína Dvořáka představuje skladatele v méně známých rolích dirigenta, klavíristy, varhaníka a violisty. Veřejná vernisáž bude zahájena koncertem z výběru Dvořákových skladeb. Zazní tóny originálních Dvořákových hudebních nástrojů v podání violistky Kristiny Fialové a pianisty Adama Skoumala. Výstava potrvá do 28. března 2017.

Výstava Antonín Dvořák interpret prezentuje unikátní nástroje – dvě violy a skladatelův klavír zn. Bösendorfer, na které Dvořák hrál, či další zajímavé předměty související se skladatelovým interpretačním uměním. Návštěvníci si budou moci prohlédnout dirigentskou taktovku či skřipec sloužící k uchycení not na Dvořákův klavír. Zajímavostí jsou i brýle používané Dvořákem při dirigování orchestru a stříbrné pouzdro na doutníky – dar od českých hudebníků, který dostal před svým dirigentským vystoupením v Moskvě.

Antonín Dvořák interpret

Antonín Dvořák byl nejenom významným hudebním skladatelem, ale i dirigentem, varhaníkem klavíristou a violistou.

Varhaníkem se Dvořák vyučil ve varhanické škole v letech 1874–1877. Poté působil jako varhaník tři roky v kostele sv. Vojtěcha. Dvořák s oblibou hrál na varhany kdykoli k tomu byla příležitost, dokonce bezplatně zastával místo varhaníka během svého pobytu v americkém Spillville.

Za dirigentský pult se Dvořák postavil tentýž rok, kdy opustil stálé místo varhaníka. Vedla ho k tomu nutnost provádět svá vlastní symfonická díla, neboť pražský koncertní život byl velmi chudý. Ačkoliv byl samoukem, stal se uznávaným dirigentem.

Jako violista poprvé koncertoval v roce 1859 s orchestrem Karla Komzáka, následovalo téměř devítileté působení v orchestru Prozatímního divadla, kde hrál pod vedením Bedřicha Smetany či Richarda Wagnera. Klavír byl pro Dvořáka při komponování nutností, avšak u klavíru nejenom komponoval, ale také interpretoval svoje skladby na soukromých či veřejných vystoupeních. Poprvé Dvořák veřejně vystoupil v roce 1875 na koncertě Umělecké besedy, kde doprovázel svoji ženu Annu při interpretaci písní z cyklu Písně slova Elišky Krásnohorské, op. 9. Před svým odjezdem do Ameriky v roce 1892 se Dvořák zúčastnil koncertního turné po Čechách a Moravě, kde vystupoval jako pianista v triu s houslistou Ferdinandem Lachnerem a violoncellistou Hanušem Wihanem.

Vstup na vernisáž je zdarma, na výstavu je v ceně běžného vstupného.

Muzeum Antonína Dvořáka je otevřeno ve dnech úterý – neděle od 10 do 13.30 hodin a od 14 do 17 hodin; vstupné do objektu je 50 Kč / plné, 30 Kč / snížené, 90 Kč / rodinné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…