Národní muzeum otevírá originální variantu svého úspěšného výstavního projektu Retro

16.11.2017 13:12

Národní muzeum připravilo pro Prachatice originální variantu svého úspěšného výstavního projektu Retro, který byl donedávna k vidění v Praze v Nové budově Národního muzea.

Národní muzeum otevírá originální variantu svého úspěšného výstavního projektu Retro
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

Místo šusťákových plášťů, dederonových košilí a bruselského designu však budou, jak podtitul „Krása, která nestárne“ napovídá, vystaveny předměty, které jsou elegantní a aktuální dodnes. Veřejná vernisáž se koná v Muzeu české loutky a cirkusu v Prachaticích ve čtvrtek 16. listopadu od 16 hodin, její součástí bude i módní přehlídka současných oděvů inspirovaných 50. léty. Návštěvníci pak budou moci výstavu zhlédnout až do 29. dubna 2018.

Výstava představuje šaty a módní doplňky ze sbírek Národního muzea z 50. let 20. století a dává je do kontextu současných oděvů a doplňků od mladých designérů i tradičních firem. „Nadčasová elegance a ženskost stylu 50. let 20. století dnes inspiruje módní tvorbu silněji než jiná období minulosti,“ říká autorka výstavy Miroslava Burianová. Linie šatů typická pro 50. léta minulého století zdůrazňovala ženskost podtržením jemných svažitých ramen, plných ňader a štíhlého pasu. Slavný francouzský návrhář Christian Dior v roce 1947 představil novou linii, později nazvanou New Look, která svou přepychovostí plnila ženám po letech válečného strádání sen o nádheře a přepychu. Inspirován módou 19. století se vracel i k řadě spodniček a korzetům. V socialistickém Československu ovšem nebyly luxusní hedvábné látky, korzetové živůtky, velké množství materiálu a celková pompéznost kolekcí světových návrhářů právě vítané – vliv světové módy se tak prosazoval postupně, až ve 2. polovině 50. let.

Na výstavě jsou k vidění např. troje historické košilové šaty – na jedné straně šaty importované z USA, kde byly vnímány jako typ oděvu ideální pro vždy upravené ženy v domácnosti, na druhé straně šaty vyrobené v Československu jako exportní zboží: ukázkový oděv československých žen, vyrobený z uměřeného množství látky. Konfrontovány jsou mj. se současným modelem Římanka od Evy France, inspirovaným filmem Prázdniny v Římě. Návštěvníci se mohou těšit na efektní společenské róby, šité doma i v krejčovských salónech: model inspirovaný šaty Christiana Diora z kolekce Delphine z roku 1956 vznikl v Salonu Eva – dříve Hanna Podolská. Některé současné společenské šaty vznikly přímo pro výstavu Retro – svatební model s bohatou tylovou sukní ušila Simona Tošková, šaty inspirované modelem Femme Esme Silvie Kaprálová. Nechybí ani novinka 50. let – tzv. koktejlové šaty, které bylo možné zvolit pro večerní příležitost, ač jejich délka sahala jen k lýtkům, ale doplněné o bolerko či kabátek se nosily i ve dne. Mezi nejzajímavější exponáty patří šaty z kolekce elegantních funkčních oděvů pro městskou cyklistiku Free Circle, za kterou získala Monika Drápalová na Czech Grand Design 2013 cenu módního designéra roku.

Kromě šatů jsou prezentovány též módní doplňky: obuv, kabelky, pokrývky hlavy (mj. klobouky Modistky Jolany vyráběné na historických formách ze 40. let 20. století či tzv. zmijovky, ke kterým se letos vrátila firma Tonak), prádlo či bižuterie.

Součástí veřejné vernisáže ve čtvrtek 16. listopadu 2017 v 16 hodin bude módní přehlídka – studentky Střední pedagogické školy Prachatice předvedou současné oděvy inspirované 50. léty minulého století, velkou část zapůjčil butik Vintage Art České Budějovice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

11:46 Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

Lokalita U Trojice v Pardubicích prochází změnou. Byly zde vysazeny tradiční odrůdy ovocných stromů.…