Národní muzeum připravilo výstavu k stému výročí narození Pavla Tigrida

29.10.2017 9:05

Výstava Pavel Tigrid. Hlas svobody představuje jednu z nejvýznamnějších osobností československého protikomunistického exilu nejen jako vydavatele, ale také jako dramatika, publicistu a rozhlasového redaktora.

Národní muzeum připravilo výstavu k stému výročí narození Pavla Tigrida
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

Návštěvníci si mohou prohlédnout řadu fotografií, osobních dokumentů, časopisy, které Tigrid vydával, či zhlédnout zajímavý dokumentární film. Výstava je přístupná od 25. října 2017 do 31. března 2018.

Výstava v Národním památníku na Vítkově chronologicky mapuje jednotlivá období Tigridova života a jeho činnost v historickém kontextu. Přibližuje jeho životní osudy a působení v druhém exilu, zejména jeho činnost v souvislosti se vznikem české redakce Rádia Svobodná Evropa a především se založením nejvýraznějšího exilového periodika Svědectví. Návštěvníky seznámí i s jeho dětstvím a mládím.

„Výstava v Národním památníku na Vítkově připomíná Pavla Tigrida nejen prostřednictvím fotografií, ale nabízí také pohled na řadu zajímavých dokumentů. Mezi ně patří například řidičský průkaz Pavla Tigrida z roku 1936; časopisy Kulturní zápisník a Review 43, které vydával za války v Londýně; průkaz pro akreditované novináře pro britskou, francouzskou a americkou okupační zónu v Německu, díky němuž mohl Pavel Tigrid odjet na reportážní cestu po britské zóně v únoru 1948 a unikl tak zatčení,“ přibližuje návštěvníkům výstavu autorka Jitka Hanáková z Národního muzea. Kromě zmiňovaného si bude možné přečíst některá čísla časopisu Svědectví či zhlédnout dokument Pavel Tigrid: Mně se nestýskalo.

Více informací naleznete na www.nm.cz.

Národní památník na Vítkově je otevřen denně od středy do neděle od 10.00 do 18.00 hodin, od 1. listopadu od čtvrtka do neděle ve stejném čase, vstupné do objektu je 120 Kč/plné, 80 Kč/snížené, 200 Kč/rodinné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…