Národní muzeum se podílelo na identifikaci kosterních pozůstatků faráře Jozefa Toufara

09.07.2015 7:34

Na žádost Biskupství královehradeckého Národní muzeum uskutečnilo antropologický výzkum kostry, která byla vyzvednuta v listopadu 2014 ze společného hrobu na pražském hřbitově v Ďáblicích a předána na posouzení antropologickému oddělení Národního muzea.

Národní muzeum se podílelo na identifikaci kosterních pozůstatků faráře Jozefa Toufara
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

Kostra patří muži, který se dožil 40-50 let. Výška postavy muže byla okolo 172 cm. Podle stavby kostí, oblastí svalových a vazivových úponů, byl statnější postavy. Z lebky se dochovaly pouze zlomky, které byly navíc posmrtně deformovány, tj. identifikaci na základě superprojekce lebky do fotografie, nebylo možné provést.

Obdobně, s ohledem na zachovalost chrupu a absenci stomatologických záznamů jsme nemohli provést identifikace na základě zdravotního stavu chrupu. Je ovšem patrné, že muž za života ztratil minimálně obě dolní první a druhé stoličky a dolní levý třenový zub. Z dolních řezáků byly zachovány pouze kořeny, korunky byly ulomeny, zda jde o ztrátu zubů před smrtí nebo o posmrtné poškození nelze se ale vyjádřit. Na kostře nebyla nalezena žádná zranění, žádné zlomeniny.

Degenerativní změny kloubních spojení, jak na páteři, tak i u velkých kloubů, byly slabé. V dolní části páteře byly nalezeny změny, které některé studie dávají do souvislosti s vykonáváním fyzicky náročnější práce v dospívajícím věku. Výše uvedené skutečnosti podporují předpoklad, že jde o kostru faráře Josefa Toufara.

Antropologické oddělení Národního muzea je unikátním odborným pracovištěm, patřící k české špičce. Na obdobných výzkumech se podílí velmi často. Z poslední doby zmiňujeme například podíl na výzkumu ostatků Tycho Braha či ostatků 14 pražských mučedníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…