Národní muzeum se zapojuje do oslav 700. výročí narození Karla IV.

16.04.2016 22:00

V roce 700. výročí narození Karla IV. si Národní muzeum připomene význam této osobnosti výstavou zaměřenou na císařovu smrt.

Národní muzeum se zapojuje do oslav 700. výročí narození Karla IV.
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

V listopadu 2016 v Českém muzeu hudby zahájí výstavu Když umírá císař, která prostřednictvím originálních předmětů představí hmotnou kulturu středověkého města a ojediněle prezentuje obřadní cesty Karlova pohřebního průvodu. Připraveny budou i zajímavé doprovodné akce, kdy se návštěvníci budou moci vydat po stopách smutečního průvodu a připomenout si tak císařovu poslední cestu zastavením se na místech, kudy průvod před 638 lety procházel. Výstava bude mít i svoji putovní verzi určenou pro zahraničí a potrvá do března 2017.

Vstupní část výstavy Když umírá císař bude rozdělena do několika tematických celků. Návštěvníci se seznámí s podobou středověkého města a jeho fungováním – státní správou, ekonomikou či obchodem a řemeslem a nahlédnou na celkový způsob života společnosti za vlády Lucemburků v českých zemích.

Vystaveno bude několik originálních listin vydaných Karlem IV. a unikátní retabulum archy ze Slavětína.

Druhá část výstavy reflektuje téma smrti a umírání ve středověku. K vidění budou autentické středověké předměty související se smrtí a pohřbem jakožto důležitým přechodovým rituálem středověké společnosti.

Hlavní téma výstavy je věnováno obřadní cestě pohřebního průvodu Karla IV. po pražských chrámech. Sedmidenní pohřební průvod Karla IV. přiblíží i multimediální aplikace, díky kterým návštěvník nahlédne do středověku v okamžiku úmrtí Karla IV. Aplikace bude informovat o místech jednotlivých zastavení na poslední cestě císaře či pohřebních rituálech a realitě tehdejší doby poslední čtvrtiny 14. století.

Závěr expozice se zaměřuje na druhý život Karla IV. Především bude prezentovat Karlův obraz na základě uměleckých děl z 19. století.

„Národní muzeum se připojuje k oslavám významného výročí 700 let od narození Karla IV. netradičně – otevřením výstavy zaměřené na smrt Karla IV. Exkluzivně budou vystaveny textilie z královské hrobky a další předměty reflektující smrt a umírání ve středověku. Připravujeme řadu doprovodných akcí pro děti i dospělé, které připomenou význam tohoto českého panovníka. Abychom zvýšili obecné povědomí o českém panovníkovi jako osobnosti celoevropského významu, plánujeme i putovní výstavu v zahraničí – Portugalsku, Lotyšsku a Estonsku,“ říká k výstavě generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

První zastávka putovní výstavy se uskuteční v Lotyšsku na hradě Bauska, kde se výstava otevře v srpnu 2016. Vůbec poprvé bude do Pobaltí zapůjčen vzácný císařský dukát Karla IV. a některé zajímavé architektonické prvky z doby Karla IV.

Národní muzeum vydá k oslavám 700. výročí narození císaře katalog tematicky zaměřený na konec vlády Karla IV., pohřební rituály a dochované sbírky z tohoto období do konce 14. století.

Více informací naleznete na www.nm.cz a www.muzeum3000.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…