Národní muzeum vystaví obrazy Jiřího Sozanského inspirované Palachovým činem

20.05.2016 9:31

Od 20. května 2016 mají návštěvníci v Nové budově Národního muzea možnost vidět novou výstavu s názvem Jiří Sozanský. 1969 ROK ZLOMU. Výstava obrazů Jiřího Sozanského odkazuje k činu Jana Palacha a zároveň tak doplňuje výstavu návrhů architektonicko-umělecké soutěže o podobu Památníku Jana Palacha ve Všetatech.

Národní muzeum vystaví obrazy Jiřího Sozanského inspirované Palachovým činem
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

„Výstava Jiřího Sozanského v prostorách Nové budovy Národního muzea má svoji neopakovatelnou jedinečnost. Jedinečnost v konfrontaci paměti a zapomnění, v připomínce a procesu zapomínání. Čin Jana Palacha z roku 1969 je aktuálně s Národním muzeum spojen díky tomu, že muzeum připravuje Památník Jana Palacha ve Všetatech,“ říká Michal Stehlík, náměstek pro centrální sbírkotvornou a  výstavní činnost Národního muzea.

Výstava představuje velkoformátové malby, asambláže, koláže a fotografie, přičemž součástí výstavy jsou i dva filmové dokumenty – rozhovor Jiřího Sozanského s Olbramem Zoubkem a záznam večera věnovaný Palachovi v  Národním divadle s názvem JAN 69. Do prostorového pojetí výstavy je zakomponována prosklená fasádní stěna Nové budovy Národního muzea, čímž je výstava vizuálně a symbolicky propojena s místem Palachova činu. „Mám obrovskou radost z toho, že se mi podařilo usmířit dílo Jiřího Sozanského s touto budovou“, říká kurátor a architekt výstavy Josef Pleskot.

Výstavu s názvem Jiří Sozanský. 1969 ROK ZLOMU pořádá Národní muzeum ve spolupráci se sdružením Symposion – FP a záštitu nad výstavou převzal ministr kultury České republiky Daniel Herman.

Jiří Sozanský

Sozanský patří mezi umělce, kteří pojímají odpovědně svoji roli v pojetí umění jako osobní výpovědi o světě kolem nás. To je nepochybně i důvodem pro to, že opakovaně a naléhavě nastoluje aktuální a ne příliš populární téma, které ve své umělecké reflexi zároveň zrcadlí stav a směřování naší civilizace. Od roku 1976 realizoval více než osmdesát samostatných výstav a účastnil se stovky kolektivních výstav a přehlídek doma i v zahraničí. Spolu s prof. Jiřím T. Kotalíkem a svojí ženou PhDr. Olgou Sozanskou založil v roce 1992 občanské sdružení Symposion, které realizuje projekty navazující na Sozanského neoficiální aktivity ze sedmdesátých a konce osmdesátých let dvacátého století.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…