Národní muzeum zahajuje cyklus přírodovědných exkurzí Přírodou velkoměsta

02.03.2015 20:11

Přírodovědci z Národního muzea připravili jedinečný cyklus přírodovědných exkurzí Přírodou velkoměsta.

Národní muzeum zahajuje cyklus přírodovědných exkurzí Přírodou velkoměsta
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

Na vybraných pražských lokalitách se odborníci napříč přírodovědnými obory podělí s účastníky vycházek o své bohaté zkušenosti z terénních výzkumů. Cyklus exkurzí tak představí Prahu nejen jako místo bohaté na historické památky, ale také jako místo s charakteristickými přírodními zajímavostmi. První vycházka proběhne 8. března 2015 v centru Prahy, kde se účastníci seznámí se životem vodního ptactva.

Praha je známá jako město plné turisticky poutavých míst, především historických památek. Je to však také místo, které má své zajímavé obyvatele z živočišné říše a spoustu fascinujících přírodních lokalit. Odborníci z Národního muzea proto připravili pro všechny zájemce cyklus nedělních vycházek, který mapuje některé pozoruhodné úkazy našeho velkoměsta. Jednou za měsíc se milovníci přírody budou moci setkat s některým ze specialistů z oblasti přírodních věd a během vycházek různé délky a náročnosti načerpat nové poznatky a zážitky. První destinací bude pražské nábřeží Vltavy, na kterém budou účastníci spolu s ornitologem z kroužkovací stanice Národního muzea pozorovat život vodního ptactva přímo v centru velkoměsta. Na dalších vycházkách se pak s geologem Národního muzea seznámí mimo jiné s geologickými zajímavostmi Barrandova nebo se společně s botanikem vydají po pražských skalních stepích objevovat nejrůznější druhy rostlin. Na účastníky čekají i paleontologické lokality či výlet za bezobratlými.

Všechny vycházky jsou pro zájemce pořádány zdarma.

Exkurze z cyklu Přírodou velkoměsta:

Ptáci na Vltavě, 8. 3. 2015

Pražský úsek Vltavy je jedním z nejvýznamnějších zimovišť vodních ptáků u nás. Na první vycházce tak účastníky možná překvapí, kolik ptáků lze v tuto dobu na Vltavě přímo uprostřed velkoměsta pozorovat. Dozvědí se, které druhy a v jakých počtech u nás na Vltavě přezimují a kam odlétají hnízdit. Trasa je nenáročná, povede kolem Vltavy v centru Prahy z Klárova na Kampu. Exkurzi povede Jaroslav Cepák, ornitolog z kroužkovací stanice Národního muzea. Je doporučeno přinést si vlastní dalekohled. Akce potrvá přibližně 1,5 hodiny a proběhne za každého počasí.

Místo a čas setkání: 8. 3. 2015 v 9:00 u Vltavy v Praze na Klárově, na konci ulice Cihelná

Trasa: cca 1–2 km, nábřeží Vltavy v centru Prahy, nenáročná

Rezervace míst není nutná.

Za sopkou a velehorami, 19. 4. 2015

Kde v Praze před stovkami milionů let soptila podmořská sopka a kde uvidíme pozůstatky dávných středočeských velehor? Po kom se jmenuje Barrandov? Průvodcem geologické vycházky bude František Vacek, geolog Národního muzea. Akce potrvá přibližně 3 hodiny a proběhne za každého počasí.
Místo a čas setkání: 19. 4. 2015 v 9:00 na tramvajové zastávce Hlubočepy

Trasa: cca 5 km, nenáročná po asfaltových cestách (Vyskočilka – Barrandova skála – Hlubočepy)

Rezervace míst není nutná.

Rostliny vápencových skalních stepí, 24. 5. 2015

Botanik z Národního muzea Ota Šída účastníkům nedělní vycházky odhalí, kolik druhů rostlin roste a kvete touto dobou v Praze na skalních stepích. Pro lepší zážitek z exkurze je doporučeno přinést si vlastní lupu. Akce potrvá přibližně 4 hodiny a proběhne za každého počasí.

Exkurze proběhne 24. 5. 2015 od 9:00. Místo srazu bude zájemcům sděleno emailem po rezervaci místa – viz níže.

Trasa: cca 4,5 km, kopcovitým terénem dolní částí Prokopského údolí, náročnější

Poznámka: Počet míst je omezen. Rezervace nutná na emailu: priroda@nm.cz

Další exkurze z cyklu Přírodou velkoměsta se připravují a budou průběžně zveřejňovány na webových stránkách Národního muzea www.nm.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…