Národní muzeum zůstává v kontaktu se svými návštěvníky a otevírá veřejnosti své výstavy online

25.03.2020 16:06

Národní muzeum a všechny jeho objekty včetně výstav a expozic jsou sice v současné době pro návštěvníky uzavřeny, muzeum však chce i tak sloužit veřejnosti a udržet kontakt se svými návštěvníky. Začalo proto nabízet virtuální prohlídky svých aktuálních výstav on-line prostřednictvím svých webových stránek.

Národní muzeum zůstává v kontaktu se svými návštěvníky a otevírá veřejnosti své výstavy online
Foto: Národní muzeum
Popisek: Historická budova Národního muzea

První výstavy Sametová revoluce – Říká se jí sametová a Labyrint informací a ráj tisku byly na webových stránkách otevřeny 23. března 2020. V příštích dnech budou následovat další výstavy jako Račte vstoupit do divadla, Import / Export / Rock´n´roll či Doma na Sibiři. Národní muzeum postupně plánuje virtuálně otevřít všechny své aktuální výstavy a poté začít on-line pořádat i výstavy nové.

Okamžitě po rozhodnutí uzavřít všechny objekty Národního muzea vznikl z rozhodnutí generálního ředitele Národního muzea speciální tým složený z odborných pracovníků, specialistů na IT, komunikaci a marketing a muzejních pedagogů, který dostal za úkol v co nejkratším čase otevřít Národní muzeum a jeho výstavy pro veřejnost virtuálně prostřednictvím webových stránek instituce. Během týdne se podařilo ve speciální platformě INDIHU Exhibition vytvořené a provozované Akademií věd ČR vytvořit a virtuálně otevřít dvě výstavy Sametová revoluce – Říká se jí sametová a Labyrint informací a ráj tisku, které jsou momentálně „zamčené“ v Historické budově Národního muzea. Následovat budou výstavy Račte vstoupit do divadla z Nové budovy Národního muzea, Import / Export / Rock´n´roll z Českého muzea hudby či Doma na Sibiři z Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur.  Připravují se zcela nové virtuální výstavy a také speciální edukativní projekty pro děti a mládež. On-line výstavy jsou kvůli vysokému rozlišení optimalizovány pro stolní počítač nebo notebook. Na mobilních platformách je nelze prohlížet. Nejlépe fungují na prohlížeči Chrome a v nastavení je třeba mít povolen JavaScript.

„Prakticky okamžitě po rozhodnutí, že musí být muzeum uzavřeno, jsme s kolegy dostali úkol, který se zároveň stal velikou výzvou. Začali jsme připravovat možnosti online prezentace našich sbírek. Jsem rád a hrdý, že jsem mohl v posledních dnech koordinovat tak skvělý tým kurátorů, pracovníků IT i dalších profesí muzea, kteří věnovali množství času, abychom zůstali v kontaktu s návštěvníkem. Jakmile začaly práce na tomto projektu, objevilo se na tři desítky námětů, které můžeme postupně zpřístupňovat veřejnosti," říká k tomu Michal Stehlík, náměstek generálního ředitele pro výstavy a sbírky a vedoucí projektového týmu.

Návštěvníka každou výstavou provede  její kurátor či autor prostřednictvím videa. Následně si prohlédnete fotografie, dokumenty, sbírkové předměty i audiovizuální materiály spojené s danými výstavami za doprovodu hlasu českého režiséra, moderátora a cestovatele pana Petra Horkého.  Sekci virtuální výstavy je možné otevřít přes webové stránky Národního muzea nebo přímo ZDE.

„Současná doba je složitá pro celou naši vlast a všechny její obyvatele. V Národním muzeu se všichni snažíme maximálně pracovat a být naší republice užiteční. Pečujeme a střežíme kulturní dědictví naší země, pracujeme na výzkumných projektech a také chceme být v kontaktu s veřejností a neustále prezentovat sbírky, vědecké výsledky, pomáhat se vzděláním a poznáváním světa. Jsem moc rád, že jsme dokázali za několik málo dnů spustit projekt on-line výstav a jsem hrdý jak na všechny v přípravném týmu, tak na všechny zaměstnance Národního muzea, kteří i v této době zvládají svou práci obětavě a výborně,“ říká generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

A tím Národní muzeum nekončí. Dále budou postupně k vidění i výstavy Račte vstoupit do divadla, Import / Export / Rock´n´roll či Doma na Sibiři. V současné době se připravuje také speciální projekt pro dětského návštěvníka a vzdělávací YouTube kanál.

Veřejnost si též může z domova prohlédnout rekonstruovanou krásu Historické budovy Národního muzea prostřednictvím aplikace Google street view nebo se seznamovat se zajímavými exponáty na speciálních stránkách www.esbirky.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…