Národní muzeum zve milovníky pohádkových příběhů do Českého muzea hudby na novou výstavu Hudba a pohádka

05.06.2017 16:50

Národní muzeum otevírá v Českém muzeu hudby novou výstavu s názvem Hudba a pohádka, která malé i velké návštěvníky zavede do pohádkového světa, kde se setkají se svými oblíbenými pohádkovými hrdiny.

Národní muzeum zve milovníky pohádkových příběhů do Českého muzea hudby na novou výstavu Hudba a pohádka
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

ýstava prostřednictvím pohádkových knížek z 19. a 20. století, loutek, hudebních rukopisů a tisků ukazuje, jak české pohádky inspirovaly hudební skladatele, malíře, knižní ilustrátory, loutkaře i filmové umělce. Při hravém putování z pohádky do pohádky se děti potkají například s Krysařem, Červenou Karkulkou či s čaroději, trpaslíky, obry, draky a vodníky. Výstava potrvá do 31. března 2018.

Výstava Hudba a pohádka určená zejména rodinám s dětmi a všem, kdo si na dětství rádi zavzpomínají, ukazuje lidovou pohádku především v hudebních souvislostech. Pohádková cesta výstavou vede návštěvníky od chalupy Hloupého Honzy přes tajuplný les, vodní říši, dračí doupě, peklo, kabinet kouzelných hudebních nástrojů až do královského zámku.

„Pohádky jsou pro dětskou duši velmi důležité. Přibližují jim každodenní problémy, učí se jejich prostřednictvím rozeznávat dobro od zla a pomáhají jim vnímat naše historické a kulturní základy. Připravili jsme proto pro rodiny s dětmi interaktivní výstavu Hudba a pohádka, která zábavnou formou zavede děti do prostředí pohádkových písní, kde si budou moci zahrát na jednoduchých hudebních nástrojích, a tím se tak samy podílet na pohádkovém příběhu. Rodiče se zase dozvědí zajímavé informace o osobnostech české literatury, výtvarnících a hudebních skladatelích,“ uvádí Michal Lukeš, generální ředitel Národního muzea.

Výstava představuje celou řadu uměleckých děl, která se inspirovala pohádkovými příběhy, přičemž prezentuje i díla pojednávající o čarovných hudebních nástrojích. Návštěvníky seznamuje také s filmovou a scénickou hudbou, s různým pracovním náčiním ilustrátorů, rytců či loutkařů, s výběrem scénických a kostýmních návrhů i s krásnými knižními publikacemi. Vystavena budou například první nebo jinak cenná vydání knih B. Němcové, K. J. Erbena, ale také staré tisky či Ďáblova zahrádka od J. Váchala (1924) a další zajímavé knižní tituly.

„Na výstavě se malí i velcí návštěvníci ocitnou v kouzelném světě pohádek, v kterém mohou obdivovat loutky vodníků, draků i čertů nebo originální kostým čaroděje Viga z Arabely či kostým Papagena z opery Kouzelná flétna. Ze sbírek Národního muzea budou k vidění i vzácné Dvořákovy autografy – skica Rusalky či partitura Čerta a Káči,“ přibližuje výstavu Dagmar Štefancová, autorka výstavy.

V audio a video ukázkách si návštěvníci připomenou klíčové momenty z českých filmových pohádek a zavzpomínají tak i na skladatele filmové hudby Zdeňka Lišku, Václava Trojana, Petra Hapku nebo Karla Svobodu. Mnohé pohádkové postavy se představí jako protagonisté oper a baletů či populární hudby a orchestrálních i klavírních skladeb. Návštěvníci se mohou těšit na Honzovo království od Otakara Ostrčila, Dvořákovu Rusalku či Čerta a Káču.

Autorský tým připravil scénograficky působivou a zvukově bohatou instalaci doplněnou dalšími informacemi ve formě mobilní aplikace a doprovodné brožurky.

Partner výstavy:
Hlavním mediálním partnerem výstavy je Český rozhlas.

České muzeum hudby je otevřeno: denně 10.00–18.00 hod., úterý zavřeno. Vstupné na výstavu Hudba a pohádka je 120 Kč/plné, 80 Kč/snížené a 200 Kč/rodinné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…