Národní muzeum zve návštěvníky na Svatbu. V Národopisném muzeu otevírá novou výstavu

11.06.2017 22:35

Národní muzeum zve všechny své příznivce do Národopisného muzea na veřejnou vernisáž nové výstavy Svatba, která se uskuteční ve čtvrtek 15. června 2017 v 17.00 hodin.

Národní muzeum zve návštěvníky na Svatbu. V Národopisném muzeu otevírá novou výstavu
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

Výstava, navazující na výstavu Námluvy, bude slavnostně zahájena hudebním vystoupením folklorního souboru Malá česká muzika Jiřího Pospíšila, který zahraje písně s milostnou a svatební tematikou. Výstava přenese návštěvníky do atmosféry příprav svatby na venkově v 19. a 20. století. Návštěvníci si budou moci prohlédnout svatební kroje, svatební prapory, unikátní svatební kytici, vysoký svatební koláč a další zajímavé předměty. Vstup na veřejnou vernisáž je zdarma.

Jak se nevěsta a ženich oblékali ke svatebnímu obřadu? Co bylo součástí věna, jak vypadaly svatební kytice, výzdoba a hostina, nebo jak vznikla tradice družiček a svatebního závoje? Odpovědi na tyto otázky naleznou návštěvníci Národopisného muzea na výstavě Svatba, která je zaměřena na všechny důležité momenty tradiční svatby na venkově v Čechách a na Moravě v 19. a 20. století.

Jednou ze stěžejních částí svatby je svatební obřad a jeho velkolepé přípravy, které mnohdy trvaly i několik týdnů. Návštěvníci výstavy si budou moci prohlédnout, jaké kroje si k této slavnostní události oblékali ženich a nevěsta. U svatebního oblečení se uplatňovaly tradiční starší typy oděvů a krojových prvků, které ukazovaly jejich mravopočestnost i místní kulturní identitu. Výstava prezentuje několik svatebních krojů z různých regionů – např. kroj nevěsty s čepením z jižní Moravy (1975) či šaty družičky z Mladoboleslavska (40. léta 19. století). Vystavena bude i unikátní svatební kytice z východních Čech (Litomyšlska) nebo vysoký svatební koláč ze střední Moravy (Hané).

Podoba svatby v 19. a 20. století

Námluvy, církevní oddavky a svatba znamenaly v lidové tradici novou životní etapu mladého páru. Časté byly sňatky domluvené s rodiči, případně i sňatky nechtěné, ale respektované podle vžité úcty a odpovědnosti k rodině. Obřadní úkony spojené se svatbou směřovaly především k nevěstě a projevovaly se v jakési svatební „exhibici“, v níže podle tradice dívka předváděla i prožívala zármutek nad dosavadní ztrátou způsobu života a zosobňovala nejistotu budoucího života.

Svatební obřad po staletí vykonávali tzv. svatební obřadníci. První zmínky o nich jsou uveřejněny již v pramenech z 14. století. Na konci 18. století a v 1. polovině 19. století se objevují různí obřadníci v Čechách (tzv.„starek“), na Moravě („starosvat“ nebo „svat“) a ve Slezsku („starosta“). Vedle „svata“ se ustavuje „družba“, který přebírá v 19. století roli svatebního obřadníka. Na Moravě se však místy vyskytuje stále „první mládenec“. Aktivnější byl vždy družba ze strany ženicha, nevěstin vystupoval především v roli jejího řečníka.

Zvykem, jenž přetrval dodnes, bylo obdarování nevěsty a ženicha, které stvrzovalo vzájemné zavázání k věrnosti a lásce. Některé dary byly součástí obyčejového práva – výbava či dary poskytované nevěstě nebo formou sousedské výpomoci (přinášení potravin do svatebního domu). Jiné měly funkci odměny za práci – dary poskytované kuchařkám, muzikantům, kočímu aj.

Vstupné na akci je zdarma.

Národopisné muzeum Národního muzea je otevřeno denně: úterý – neděle 10.00–18.00 hod., v pondělí zavřeno. Vstupné na výstavu Svatba je 70 Kč/plné, 40 Kč/snížené a 110 Kč/rodinné.

Více informací naleznete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…