Národní památkový ústav: Mezinárodní konference o památkové péči a jejím směřování do budoucna

14.12.2019 16:27

V Praze proběhla mezinárodní konference Památková péče ve 21. století, kterou uspořádal Národní památkový ústav pod záštitou Ministerstva kultury a Magistrátu hlavního města Prahy. Ústředním tématem byla budoucnost, směřování a výzvy, kterým současná památková péče čelí.

Národní památkový ústav: Mezinárodní konference o památkové péči a jejím směřování do budoucna
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Konference, která se konala v úterý 10. prosince v Brožíkově sále na Staroměstské radnici v Praze, byla rozdělena na dva bloky. Dopolední se věnoval zahraniční zkušenosti a ohlédnutím za českou památkovou péčí v minulých letech. Příspěvky přednesli například generální ředitelka Pamiatkového úradu Slovenskej republiky Katarína Kosová, Thomas Drachenberg z Brandenburského zemského úřadu pro památkovou péči, Tamás Fejérdy z ICOMOS Maďarsko či Marek Świdrak z Polska. Závěr dopolední části patřil ohlédnutím za českou památkovou péčí, příspěvek na toto téma přednesl Richard Biegel z Ústavu pro dějiny umění FF UK.

Ústředním tématem odpolední části byla budoucnost, směřování a výzvy české památkové péče. Tento blok zahájil náměstek ministra kultury pro řízení sekce kulturního dědictví Vlastislav Ouroda. Mezi dalšími přednášejícími byli Petr Hlaváček, 1. náměstek primátora Prahy, František Chupík, ředitel NPÚ, územního odborného pracoviště v Olomouci, profesorka Univerzity v Massachusetts Elizabeth Brabec či Paul Mahringer ze Spolkového památkového úřadu v Rakousku. V této části zazněly příspěvky na aktuální témata, jako je rozvoj města či klimatické změny. Odpolední blok zakončila panelová diskuse.

Následující den, 11. prosince, byly pro účastníky konference připraveny tematické exkurze do Národního muzea, na Pražský hrad či Trojský zámek a do bubenečské čistírny odpadních vod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …