Národní památkový ústav: Návštěva hradu a zámku v Bečově nad Teplou děti baví víc než loni

05.07.2015 17:08

V tradičních „výletních“ měsících před koncem školního roku navštívilo vzdělávací programy v Bečově nad Teplou výrazně více dětí než v minulých letech. Letos se nabídka pro malé návštěvníky rozrostla i o programy v bečovské botanické zahradě.

Národní památkový ústav: Návštěva hradu a zámku v Bečově nad Teplou děti baví víc než loni
Foto: NPÚ
Popisek: Národní památkový ústav

Státní hrad a zámek Bečov trvale provozuje dvě návštěvnické trasy, nazvané Relikviář sv. Maura a Zámecké interiéry. Obě nabízí i jako speciální výklad pro děti formou lektorského programu. Právě tyto prohlídky přizpůsobené nejmenším návštěvníkům navštěvuje v posledních letech stále více školních skupin i rodin s dětmi. Program Relikviář pro každého, určený především žákům prvního stupně základních škol, funguje již od roku 2011 a umožňuje účastníkům doslova dotknout historie pomocí práce s dotykovým modelem relikviáře sv. Maura ve velikosti 1 : 1. Program Procházka minulostí je předškolákům od tří let a do nabídky byl zařazen teprve loni. Námětově vychází z dětského knižního průvodce po Bečově a jeho okolí s názvem Pohádka o bečovském dávnosnění. Ačkoli je tento program v nabídce teprve druhou sezonu, zájem o jeho absolvování je obrovský.

Poptávka po speciálních programech vzrostla oproti loňsku o téměř 40 procent – a v porovnání s přecházejícími sezonami, kdy byl v nabídce zahrnut pouze jeden prohlídkový okruh pro nejmenší, ještě mnohonásobně více. Speciálních programů se letos v květnu a v červnu zúčastnilo 1196 dětí (spolu s dospělými celkem 1327 návštěvníků). Kromě toho nabízí Bečov podle možností i další programy zaměřené na školní mládež, například Historie pod povrchem (speciální archeologické prohlídky), Dobrodružství stavební historie (poznávání tajemství středověkého hradu), Tesařský workshop a další.

Na dětské návštěvníky nezapomíná Bečov ani o letních prázdninách, kdy se lektorské programy konají pravidelně vždy v 11.15 hod. (Procházka minulostí) a v 15.15 hod. (Relikviář pro každého). Rezervační formulář naleznete na stránkách www.zamek-becov.cz. Kromě toho se mohou děti těšit na cvičnou archeologickou lokalitu – pískoviště přímo na nádvoří, mohou si zapůjčit kostým, navštívit dětský koutek v denní místnosti návštěvníků a čeká je i spousta další zábavy i poučení přímo v zámeckých expozicích.

O prázdninách nabízí Bečov kromě toho dvě výstavy: Velká hradozámecká inventura shrnuje 25 let obnovy významné památky a Památky nás baví představuje práci regionálních edukačních center na památkových objektech v celé České republice. Návštěvníci se mohou těšit i na tradiční Bečovské slavnosti (17. až 19. července)  a v září (12. 9.) na svatební festival Svatba jako z pohádky nebo na Kovářské sympozium. Sezonu zakončí připomenutí výročí 30 let od vypátrání relikviáře sv. Maura na počátku listopadu.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…