Národní památkový ústav: Nedělní vichřice zasáhla také památkové objekty

02.11.2017 17:30

Silný vítr, který se v neděli přehnal Českou republikou, zasáhl i řadu památek. Nejvíce postihl objekty v Karlovarském, Ústeckém, Středočeském, Libereckém a Pardubickém kraji. Národní památkový ústav odhaduje napáchané škody předběžně na 4,5 milionu korun. Částka se ale bude pravděpodobně ještě zvyšovat.

Národní památkový ústav: Nedělní vichřice zasáhla také památkové objekty
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Správci památek byli o blížící se vichřici dopředu informováni, proto byly mnohé hrady a zámky v neděli z bezpečnostních důvodů uzavřeny a prohlídky a akce předem zrušeny. Památky, které přesto otevřely, musely v několika případech kvůli nepříznivému počasí své prohlídky ukončit předčasně.

Na řadě památkových budov odlétly střešní tašky, hlášeny jsou i rozbité okenní tabulky, některé památky se potýkaly s výpadky proudu. Třísettisícovou škodu zaznamenaly Libochovice či Krásný dvůr, kde vichřice poničila nedávno zrestaurovaný a veřejnosti otevřený novogotický templ. V Praze vítr poničil střechu územního odborného pracoviště v ulici Na Perštýně, kde je škoda asi 250 tisíc korun.

Spadané stromy a větve přerušily provoz mnoha zámeckých parků a zahrad, které zůstávají i nadále nepřístupné. Půlmilionová škoda je hlášena z Veltrus, kde kromě škod na budovách a oplocení padlo v zámeckém parku 72 stromů. Na Sychrově popadané stromy poničily historický litinový plot a škoda je tam přibližně půl milionu korun. Spadlé stromy zkomplikovaly provoz také na hradě Pernštejn, ve Slatiňanech či na Lemberku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…