Národní památkový ústav: Otevření nově restaurované Malé jídelny na zámku v Litomyšli

03.09.2017 12:58

Návštěvníci Státního zámku Litomyšl budou mít od soboty 9. 9. 2017 po sedmi letech opět šanci nahlédnout do dlouho nepřístupné tzv. Malé jídelny. Pokoj se bude otevřen u příležitosti aranžérské výstavy Květiny na zámku v Litomyšli.

Národní památkový ústav: Otevření nově restaurované Malé jídelny na zámku v Litomyšli
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Malá jídelna je jednou z místností, které byly vážně poškozeny havárií vody na jaře roku 2010. Po náročném vysoušení, sanacích dřevokazných hub a restaurátorských pracích se pokoj v letošním roce opět podaří zpřístupnit návštěvníkům zámku.

Sál sloužil za hraběcích majitelů zámku k uctění hostů, nebo slavnostním příležitostem při malém počtu zúčastněných. To bývalo na venkovském sídle zcela běžné, protože ani nejbohatší měšťané, či duchovní nebyli rovni urozenému panstvu. V účetních záznamech je dochováno, že nebyli zváni k oficiálním jídlům, nebo třeba k hazardu s panstvem.

V pokojích ve spojovacím křídle jsou nádherné dochované výmalby Dominika Dvořáka z konce 18. století, a štukové stropy Maxmiliána Kaňky. Toto křídlo ukrývá pod povrchem svých stěn také řadu starších výmaleb z doby mezi dvěma velkými požáry 1635 a 1775. Malá jídelna je vybavena nábytkem ze světlého dřeva z 1. třetiny 19. století, ve stylu biedermeier. Patří k málu nábytku, který skutečně používali Waldstein Wartenbergové a je původní litomyšlský. V místnosti je k vidění také jeden z nejvzácnějších koberců na zámku – typ „bidžár“, který pochází z Turecka, nebo sada západočeského porcelánu z 30. let 19. století.

Malá jídelna bude otevřena u příležitosti zahájení výstavy Květiny na zámku v Litomyšli, od 9. 9. do 17. 9. 2017, a následně bude součástí klasických prohlídek zámku – trasy Reprezentačními sály a divadlem i prodloužené trasy Celým zámkem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…