Národní památkový ústav: Restaurování v Čajovém pavilonu děčínského zámku

18.11.2017 19:30

Interiér Čajového pavilonu děčínského zámku byl po postupném působení vojenských složek čtyř armád (československá, německá, znovu československá a následně sovětská armáda) v neuspokojivém stavu, barokní figurální výmalba v interiéru byla překryta mnoha vrstvami vápenných i hlinkových přemaleb.

Národní památkový ústav: Restaurování v Čajovém pavilonu děčínského zámku
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Při restaurování, které se uskutečnilo v letech 2016–2017 z Programu na záchranu a obnovu kulturních památek Ústeckého kraje, byla v bočním rizalitu odkryta freska znázorňující řeckého boha Borea a jeho manželku Óreithýiu, dceru athénského krále Erechthea. Dle pověsti se za něho nechtěla provdat, unesl ji tedy násilím. Spolu měli pak dva okřídlené syny jménem Kalaís a Zétés, kteří se proslavili mnoha hrdinskými činy.

Čajový pavilon nacházející se v areálu děčínského zámku byl vystavěn kolem roku 1725. Svým elegantním architektonickým ztvárněním v současné době patří mezi nejcennější prvky tamního areálu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…