Národní park Podyjí: Znovu rozkvetly ovocné stromy a koniklece

13.10.2018 16:40

Obrázek květů a zároveň plodů je sen všech ilustrátorů populárně naučných příruček o přírodě a noční můra odborníků.

Národní park Podyjí: Znovu rozkvetly ovocné stromy a koniklece
Foto: Národní park Podyjí
Popisek: Národní park Podyjí

Má se za to, že ve skutečnosti takto naše ovocné  stromy nikdo vidět nemůže. Letošní podzim v Podyjí je ale výjimka. Kvetou například jabloně a zároveň si můžete pochutnat na zralých jablkách.

Na vřesovištích také rozkvetl typicky časně jarní druh koniklec velkokvětý nebo divizna brunátná. „Kvetou ale i hrušně, slivoně, mirabelky, třešně, šípky, jahodníky, ostružiníky a dokonce i hlohy a tařice skalní. Neobvykle vypadají jabloně obalené zralými jablky a zároveň květy. Vypadá to, jako by vrcholilo jaro, přitom je podzim,“ popisuje botanik Radomír Němec.

Na zahradách ještě dozrávají rajčata a sklízí se ovoce, kterému se letos dařilo. A platí to i o tom exotickém. Například o fících. „Ty kromě obvyklé letní sklizně mají právě teď sklizeň druhou. V našich podmínkách obvykle druhá sklizeň na volně rostoucích fíkovnících nedozrává. Současný průběh počasí na jižní Moravě v ledasčem připomíná klima mnohem jižněji položených oblastí třeba na Balkáně,“ soudí Němec.

Za druhé kvetení rostlin může suchý průběh léta a pozdější vydatné deště. „Rostliny vyhodnotily suché léto jako období vegetačního klidu a následné deště jako nástup jara a vykvetly,“ vysvětluje Němec. Taková situace občas v našich klimatických podmínkách nastává. Podle Němce jsou dokonce známá historická pozorování, podle kterých v 70. letech začal kvést na podzim i šeřík.

Letošní rok byl celkově atypický, méně než obvykle na jaře kvetly orchideje a v létě vřes, ten naopak začal kvést již koncem jara. „Kvetly tak společně druhy, které se normálně v době květu neprolínají a vznikaly zajímavé kombinace. Nyní například kvete společně trnka a hloh,“ dodává Němec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…