Národní pedagogické muzeum: Pražská muzejní noc 2019

04.06.2019 21:37

V sobotu 8. června se Národní pedagogické muzeum J. A. Komenského (NPMK) tradičně připojí k Pražské muzejní noci. Vstup je zdarma.

Národní pedagogické muzeum: Pražská muzejní noc 2019
Foto: npmk.cz
Popisek: Národní pedagogické muzeum J. A. Komenského

Úderem 19. hodiny otevřeme dveře všem návštěvníkům. Připravujeme pestrý doprovodný program k nové výstavě Historické portréty Komenského a jeho současníků. Exkluzivním exponátem výstavy je liturgický kalich Jednoty bratrské z roku 1564, který je součástí sbírek Oblastního muzea v Lešně. U příležitosti této výstavy je kalich vůbec poprvé zapůjčen mimo území Polska.

NPMK bude přístupné od 19:00 do 1:00 – stejně jako ostatní muzea, galerie a další kulturní instituce, které se Pražské muzejní noci účastní.

Akci (letos už 16. ročník) pořádá Národní muzeum, Dopravní podnik hlavního města Prahy a Asociace muzeí a galerií ČR ve spolupráci s dalšími institucemi.

Pro návštěvníky připravujeme mnoho doprovodných aktivit. Výtvarná dílna Jan Amos Kreativní nabídne možnost realizovat heslo ŠKOLA HROU. Kvíz Komenský známý i neznámý přiblíží život a dobu Učitele národů. Koncerty Orbis musicus aneb hudba doby Jana Amose představí hudbu 16. a 17. století. Výtvarné dílny budou pro návštěvníky Pražské muzejní noci otevřeny od 19:00 do 22:30. Koncerty během akce vyslechnete dokonce několikrát: v 19:30, ve 20:30 a ve 21:30. A kdo ví, možná přijde i Jan Amos Komenský osobně?

Připraven bude také písařský koutek. Právě tam můžete vyzkoušet psaní husím brkem i násadkou a také psaní hlaholicí – písmem, které používali věrozvěsti Cyril a Metoděj. V NPMK je (nejen v sobotu 8. června) k vidění stálá expozice, kde najdete souhrn vývoje českého školství (od jeho středověkých počátků do dnešních dní) a školní třídy z éry meziválečného Československa a z doby reálného socialismu.

Podrobnosti k programu naleznete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…