Národní pokladnice vydává medaile ke 2. světové válce

09.05.2015 16:01

Národní Pokladnice ve spolupráci s Pamětí národa (mezinárodní projekt, který prostřednictvím vzpomínek pamětníků umožňuje přístup široké veřejnosti k významným dějinným událostem 20. století) vydává jako první v historii české numismatiky unikátní kolekci pamětních medailí s názvem Češi ve válce. K dispozici bude pouhých 5000 kusů kolekcí.

Národní pokladnice vydává medaile ke 2. světové válce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Padesátikorunová mince

„Rozhodli jsme se lidem připomenout jeden z nejdůležitějších milníků v historii Československa a vyjádřit tak poctu Čechům, kteří bránili svoji zemi,“ říká o sbírce Luboš Krčil, ředitel Národní Pokladnice. Pamětní medaile ze sbírky Češi ve válce jsou vyraženy v nejvyšší mincovní kvalitě, speciálním leštěným razidlem, a jsou zušlechtěny ryzím zlatem 999/1000. Jejich návrhy jsou ručně zpracovány mistry v oboru medailérství.

První medaile ze sběratelské kolekce zvěčňuje Mobilizaci československé armády z roku 1938. Zpracování aversu první pamětní medaile odkazuje na odhodlanost a jednotu českého národa, připraveného hájit svébytnost republiky při branné pohotovosti.

Mezi další významné události, které sbírka připomíná, patří například Květnové povstání z roku 1945, od něhož právě v těchto dnech uplynulo 70 let. Na aversu medaile je vyobrazena scenérie pouličních bojů českých občanů s německými vojáky s typickými barikádami.

Rok 1942 připomíná medaile Operace Anthropoid, která zachycuje atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Avers medaile zvěčňuje hrdiny antifašistického odboje Josefa Gabčíka a Jana Kubiše. V kolekci naleznete i další precizně zpracované pamětní medaile, zachycující ostatní podstatné události z dob 2. světové války.

Součástí sbírky je i bohaté příslušenství. Každý sběratel kolekce obdrží zdarma elegantní box pro uložení numismatů, tematické karty, kožené kroužkové desky k ukládání karet, řadu dobových materiálů a Certifikáty autentičnosti potvrzující parametry všech emisí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…