Národní technické muzeum: Klamárium. Co prozrazují zrakové klamy o lidské mysli

30.09.2017 18:55

Národní technické muzeum zve malé i velké návštěvníky na interaktivní výstavu „Klamárium“, ve které se mohou seznámit s více než 20 známými i méně známými zrakovými klamy a poznat při tom některé obecné principy lidského zrakového vnímání.

Národní technické muzeum: Klamárium. Co prozrazují zrakové klamy o lidské mysli
Foto: wikipedia
Popisek: Národní technické muzeum.

Autoři z Psychologického ústavu Akademie věd ČR věří, že výstava přinese zábavu i poučení a vzbudí zvídavost a touhu dozvědět se víc o tajích lidské mysli.

Výstava na příkladu optických klamů seznamuje návštěvníky s některými principy lidského zrakového vnímání. „Využití klamů a jiných příkladů omylnosti a ovlivnitelnosti lidského zraku je k takové demonstraci mimořádně vhodné. Návštěvník výstavy bude vidět neexistující podněty, a naopak neuvidí ty existující. Kamarádi se před očima promění v obry a trpaslíky. Nehybné obrázky se začnou zdánlivě pohybovat, prostor se bude jevit deformovaný. Návštěvník zakusí pocit, že se očima dotýká předmětů, a nahlédne i dovnitř svého těla. Tato zkušenost ovšem nemá za cíl přesvědčit o omylnosti nebo nefunkčnosti lidského zraku. Namísto toho ukazuje zrakové vnímání jako mentální, tvořivý proces organizace a interpretace informací a vjem jako adaptivní výsledek tohoto procesu.“, uvedl doc. Radovan Šikl, jeden z autorů výstavy z Psychologického ústavu Akademie věd ČR.

Ke každému vystavenému exponátu je poskytnuto vysvětlení, jednak krátké (na panelu hned vedle exponátu) a pro poznání chtivé zájemce i rozsáhlejší (na přiloženém bloku).

Výstavu můžete v Národním technickém muzeu navštívit od 1. září do 31. prosince 2017.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…