Národní technické muzeum: První den míru

11.05.2015 11:07

Od samého konce druhé světové války se vedou velmi emotivní debaty o účelu a smyslu spojeneckých náletů na Čechy a Moravu za druhé světové války.

Národní technické muzeum: První den míru
Foto: wikipedia
Popisek: Národní technické muzeum.

Nejčastěji se zmiňují americké nálety 14. února 1945 na Prahu a 25. dubna 1945 na Plzeň. Až dosud se ale nehovořilo o náletech letadel Rudé armády na dnešní území České republiky 8. a 9. května 1945. Dlouho nebylo možné tyto letecké útoky popsat, neboť čeští historici neznali operační svodky sovětských leteckých armád. Dnes již víme, že během 8. a 9. května 1945 uskutečnili letci 2., 5. a 8. letecké armády celkem 6117 bojových vzletů z toho většinu nad Čechami, Lužicí a Moravou. První mírový den, 9. května 1945, byla těžce bombardována například Mladá Boleslav, Mělnicko, Liberecko a Ždírec nad Doubravou a Krucemburk na Českomoravské vrchovině. Výstava v dopravní hale Národního technického muzea přináší jasnější pohled právě na nálety Rudé armády v první mírový den 9. května 1945.

Součástí této komorní výstavy je 12 panelů, na nichž budou přiblíženy spojenecké nálety na území Čech a Moravy za 2. světové války. Na 8 z nich bude podán rozbor sovětských náletů 8. a 9. května  1945. Kromě fotografií budou na výstavě představeny kopie operačních svodek 2., 5. a 8. letecké armády. Je to poprvé, kdy budou takovéto dokumenty představeny širší veřejnosti. Z trojrozměrných předmětů budou vystaveny např. 3 letecké pumy a vojenský motocykl DKW NZ 350/1 z roku 1944.

Výstava, která vznikla při příležitosti 70. výročí konce druhé světové války, potrvá od 5. května do 2. června 2015.

V sobotu 9. května, v den výročí prvního dne míru, se od 16 hodin v Přednáškovém sále uskuteční přednáška autora výstavy, kurátora sbírky letectví NTM, Michala Plavce, k tématu výstavy – bombardování Rudou armádou 8. a 9. května 1945. Více www.ntm.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…