Národní technické muzeum přivítalo miliontého návštěvníka

29.03.2015 21:02

Dne 27. března 2015 v půl jedenácté dopoledne jsme v Národním technickém muzeu přivítali miliontého návštěvníka od chvíle znovuotevření muzea 15. února 2011, od kterého uběhly právě 4 roky a 40 dní.

Národní technické muzeum přivítalo miliontého návštěvníka
Foto: wikipedia
Popisek: Národní technické muzeum.

Miliontým návštěvníkem se stal šestiletý Pavel Pekař z Kytlice u Děčína, který přišel do muzea v doprovodu maminky. Generální ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr a starosta Prahy 7 Jan Čižinský mu předali dárky a pogratulovali. Na Pavla čekalo další překvapení, mohl se posadit do Tatry 87, kterou jezdili cestovatelé Hanzelka a Zikmund, mezi dárky mu největší radost udělal model tohoto vozu. Dále si prohlédl interiér salonního vozu císaře Františka Josefa I.

Velice nás těší, že zájem o Národní technické muzeum neupadá, nárůst návštěvnosti v roce 2014 činil oproti roku 2013 více jak 10%. Během 4 let bylo v NTM zpřístupněno 14 stálých expozic včetně Rudného a uhelného dolu a přes 40 krátkodobých výstavních projektů, kromě expozic je muzeum vybaveno restaurátorskými dílnami, depozitářem knihovny a archivu NTM a pracovnami odborných pracovníků. Muzeum se věnuje edukační činnosti, pořádá velké množství doprovodných programů a řadu mimořádných akcí. V muzeu se pravidelně konají také koncerty festivalu Pražské jaro.

O víkendu 28. a 29. března 2015 v Národním technickém muzeu opět ožlae technika, veřejnosti se již podruhé představila první parní lokomotiva vyrobená v České republice a na Den učitelů 28. března bylo vstupné pro všechny návštěvníky v hodnotě 50 Kč.

V současnosti doporučujeme návštěvníkům kromě expozic výstavu Věda a technika. Dobrodružství, které Vás bude bavit!, která pestrou populární formou prezentuje 125 let technické a přírodovědné práce v české akademii věd. Další stěžejní výstavy roku 2015 připomenou 200 let parního stroje a 150 let paroplavby u nás. Pro milovníky historických automobilů jsme připravili mimořádnou výstavu. V dopravní hale muzea budou na přelomu dubna a května představeny dva historické vozy Rolls-Royce a jeden historický automobil Bentley.

V letošním roce Národní technické muzeum dokončí realizaci projektu Centra stavitelského dědictví v bývalém pivovaru v areálu někdejšího cisterciáckého kláštera v Plasích na Plzeňsku, kde vzniknou nové expozice, studijní depozitář a zážitkové prostory pro řemeslné dílny. Návštěvníci Národního technického muzea se mají na co těšit a vždy najdou v muzeu něco nového.

Přehled návštěvnosti NTM od znovuotevření

rok 2011 (15. 2. – 31. 12.) – 294 003 návštěvníků
rok 2012 – 205 083 návštěvníků
rok 2013 – 210 004 návštěvníků
rok 2014 – 231 084 návštěvníků

rok 2015 (1. 1. – 27. 3.) – 59 826 návštěvníků
1 000 000

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…