Národní technické muzeum zahájilo opravu Letenského kolotoče

27.02.2017 11:30

22. února 2017 proběhlo slavnostní předání Letenského kolotoče dodavateli památkové obnovy. Díky tomu byla zahájena dlouho očekávaná oprava této unikátní a oblíbené památky.

Národní technické muzeum zahájilo opravu Letenského kolotoče
Foto: wikipedia
Popisek: Národní technické muzeum.

V letošním roce proběhne oprava vlastní stavby novorenesančního pavilonu a jeho technologického zařízení. Navazovat bude restaurování interiéru kolotoče, na které vypsalo NTM ve spolupráci s MČ Praha 7 veřejnou sbírku, která stále pokračuje.

Letenský kolotoč je nejstarší dochovaný podlahový kolotoč v Evropě. Tuto památku získalo v roce 2004 do své správy Národní technické muzeum a od této chvíle usiluje o jeho záchranu. Nejprve bylo nutné zajistit finanční prostředky, což se nakonec povedlo. Rekonstrukci stavební části Letenského kolotoče zahájila dnešním dnem firma GEMA ART GROUP a.s. Do konce srpna proběhne oprava vlastního novorenesančního pavilonu a jeho technologického zařízení. Poškozené a opotřebené jsou podlahy, vnitřní dřevěné povrchy i vnější plášť stavby a všechny jeho dekorativní prvky. V minulosti také došlo k vychýlení točny oproti rovině nástupiště. Provedena bude statická oprava střechy, stěn a ochozu i vlastní točny. Směrem od Kostelní ulice, naproti budově NTM, bude vybudováno nové osvětlené přístupové schodiště.  Oprava stavby kolotoče a technologického zařízení je realizována z podpory Ministerstva kultury ČR v hodnotě 6,6 milionu Kč, včetně DPH. Slavnostního předání kolotoče dodavateli opravy stavby, firmě GEMA ART GROUP a.s., proběhlo za účasti  generálního ředitele NTM Karla Ksandra, starosty MČ Prahy 7  Jana Čižinského,  zástupce Magistrátu hl. m. Prahy  radního Jana Wolfa, dárců a veřejnosti.

Oprava interiéru kolotoče proběhne v roce 2018. Náklady jsou odhadovány na cca 3,5 milionu Kč. Jedná se především o restaurování koní a rytířů na sloupu točny kolotoče. Na opravu interiéru kolotoče vznikla za podpory MČ Prahy 7 veřejná sbírka, ve které je shromážděno nyní celkem 1,7 milionu Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

22:03 Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

Zoo Liberec slaví další chovatelský úspěch. Díky dlouholetým zkušenostem se libereckým odborníkům po…