Národní zemědělské muzeum: Lesnický den na zámku Ohrada oslaví práci lesníků

02.11.2018 19:59

V sobotu 10. listopadu od 9 do 17 hodin pořádá Národní zemědělské muzeum Ohrada Lesnický den. Chce připomenout práci lesníků a význam lesa pro společnost. Na děti i dospělé čekají ukázky zpracování dřeva, přednášky, výtvarné dílny i soutěže nebo také opékání špekáčků na vorařském ohništi.

Národní zemědělské muzeum: Lesnický den na zámku Ohrada oslaví práci lesníků
Foto: nzm.cz
Popisek: Národní zemědělské muzeum - logo

Práce lesníků není lehká, je to především služba lesu a služba dalším generacím. K připomínce století československého lesnictví pořádá muzeum lesnictví, myslivosti a rybářství na zámku Ohrada akci věnovanou práci českých lesníků, jejichž každodenní činností je udržování, zvelebování a ochrana lesů tak, aby je mohla využívat celá společnost. Kromě produkce dřeva, které je důležitou obnovitelnou surovinou, les poskytuje i využití k rekreaci a sportům. Les je však třeba vnímat také jako prostředek k ochraně půdy a vody či jako „zásobárnu kyslíku“. „Člověk využíval les odpradávna a postupně se naučil pěstovat lesní porost tak, aby jej mohly využívat i další generace. Les se stal národním bohatstvím, a i proto je důležité přiblížit lidem mnohdy nelehkou práci lesníků a představit les i z jiných pohledů. Lesníci se celoročně a za každého počasí starají o naše přírodní lesní bohatství. Kromě těžby dřeva vysazují nové porosty a pečují o ně s vědomím, že sklízet je budou až generace příští,“ říká náměstek generálního ředitele Národního zemědělského muzea Jiří Houdek. 

Na programu Lesnického dne je promítání lesnických filmů, výstava historických fotografií, ukázky lesní pedagogiky, zajímavosti ze sbírek Národního zemědělského muzea, ukázka výroby dřeváků a dřevěných koryt, dřevěných hraček či hrábí nebo ukázky dřevosochání. Návštěvníci si mohou prohlédnout expozice muzea, mezi nimi i výstavu Les pramenů – Příběhy lesů. Pro děti je připraven lektorský program Letokruhy a tvořivé výtvarné dílny s využitím přírodních materiálů, poznávací a soutěžní aktivity. Součástí akce je občerstvení s možností opékání buřtů na vorařském ohništi. Celý program zpříjemní živá hudba.

Akce se koná ve spolupráci s Lesy České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…