Národní zemědělské muzeum: Víte, jak se léčí česká krajina?

16.04.2018 12:38

Na nově přístupné střeše Národního zemědělského muzea si nyní užijete nejen pražské výhledy, ale i nevšední záběry české krajiny. Fotografická výstava Státní pozemkový úřad – správce české krajiny představuje místa v České republice, do kterých se díky plánovaným zásahům vrátily krajinné prvky, tolik potřebné pro udržení zdravé rovnováhy. Výstava potrvá do 16. května.

Národní zemědělské muzeum: Víte, jak se léčí česká krajina?
Foto: nzm.cz
Popisek: Národní zemědělské muzeum v Praze

Úkolem pozemkových úprav je nové a lepší zacházení s pozemky v krajině. Stejně důležité, jako například náprava vlastnických vztahů a vytvoření podmínek pro racionální hospodaření, jsou také obnova a udržitelný rozvoj krajiny. Při pozemkových úpravách se navrhují nejen nové tvary a velikosti pozemků, ale i prvky, které krajině pomáhají, odborně nazývané společná zařízení. Jsou to polní cesty, remízky, rybníky, nádrže, biocentra, biokoridory, stromořadí a aleje. Právě tyto úspěšné realizace můžete zhlédnout na 21 fotografiích vystavených na střeše Národního zemědělského muzea v Praze. „I když se muzeum zabývá především historií, mělo by promlouvat i k aktuálním tématům. Význam zdravé krajiny je zásadní a na téma udržitelnosti vody a půdy připravuje v tomto roce řadu aktivit. Využíváme přitom odborných znalostí našich partnerů, výzkumných institucí, svazů, vysokých škol i dalších organizací zřizovaných ministerstvem zemědělství,“ říká tisková mluvčí Národního zemědělského muzea Jitka Taussiková.

Fotografické záběry pozemkových úprav z různých lokalit Česka ukazují, jak lze citlivými zásahy vylepšit či navrátit krajině retenční schopnost, zlepšit prostupnost pro zvířata i lidi, pomoci v boji se suchem, záplavami či erozí. Kvalitně zpracovaná fotodokumentace zajímavých realizací je doplněna popisy, které návštěvníkům přiblíží danou problematiku.

Výstavu připravil Státní pozemkový úřad, který s Národním zemědělským muzeem spolupracuje od podzimu loňského roku. „Velice jsem uvítala možnost navázání spolupráce s Národním zemědělským muzeem, díky které můžeme naši práci více přiblížit široké veřejnosti a ukázat, že pozemkové úpravy jsou důležitým nástrojem nejen v boji proti dopadům nepříznivých klimatických změn, ale i v budování venkova a krajiny,“ říká ústřední ředitelka Státního pozemkového úřadu Svatava Maradová.

Díky této spolupráci vznikl projekt Voda – Půda – Krajina, který má za úkol tematiku ochrany půdy a vodních zdrojů přiblížit laické veřejnosti. V rámci společného projektu tak vznikají například lektorské programy v expozicích muzea, a to nejen v Praze, ale i na Kačině, v Čáslavi nebo na Ohradě. Na výstavu volně naváže i cyklus přednášek pro veřejnost Voda a půda jako společenské dilema, který v muzeu odstartuje 26. dubna.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…