Národní zemědělské muzeum otevírá Laboratoř ticha. Čím tišeji se budou návštěvníci chovat, tím více uvidí

30.04.2016 21:00

Atmosféru českého lesa navozuje otevíraná expozice v Národním zemědělském muzeu nazvaná Laboratoř ticha. Návštěvníky vede ke ztišení a zamyšlení a zároveň jim ukazuje tajemství světa rostlin až po jejich buněčnou strukturu. Výstava navazuje na českou tradici audiovizuální tvorby, propojuje design, moderní technologie, jemnou optiku, robotiku a botaniku.

Národní zemědělské muzeum otevírá Laboratoř ticha. Čím tišeji se budou návštěvníci chovat, tím více uvidí
Foto: Národní zemědělské muzeum
Popisek: Laboratoř ticha

„Jsem rád, že Národní zemědělské muzeum v tak krátké době otevírá další velmi zajímavou expozici. Interaktivní Laboratoř ticha přichází po prosincovém otevření stálé výstavy Rybářství, která také využívá moderní technologie. A ve stejném duchu budou i další expozice otevírané ve druhé polovině letošního roku, a to Myslivost a Gastronomické studio. Věřím, že všechny se budou líbit nejen dětem, ale že zaujmou i dospělé a odbornou veřejnost,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Laboratoř ticha tvoří vzorek typického českého lesa (hercynské dubohabřiny) s dřevinami, bylinami, kapradinami a mechy. Technologie laboratoře se řídí chováním návštěvníků, takže pokud ji dokážou v klidu a potichu pozorovat, naskytnou se jim pohledy, jaké při běžné procházce lesem nespatří. Robotické kamery zabírají živé rostliny a obraz lesa v pozadí. Pohyb kamer se řídí počítačem podle hladiny hluku v aktivních bodech označených na podlaze. Když je v tomto bodu neklid, kamera se vzdaluje a zabírá celkový obraz. Čím větší je ticho, tím víc kamera najíždí do detailu, v maximálním detailu obraz prolne až do buněčné úrovně. Signál z kamer počítač upraví pro projekci, k obrazu se přidají grafické a textové informace a pohyblivý obraz lesa se promítá na monitorech a velkých projekčních plochách.

„Díky novým expozicím a dalším aktivitám se návštěvnost Národního zemědělského muzea za loňský rok oproti předchozím letům více než zdvojnásobila. A jen za první tři měsíce letošního roku do něj přišlo téměř čtyřikrát více lidí než za stejné období roku 2015. Přitom muzeum nyní po etapách prochází rekonstrukcí, takže současně s obnovou budovy se připravují a otevírají nové expozice,“ uvedl ministr Jurečka.

Nyní se opravuje schodiště u hlavního vchodu muzea za téměř 3 miliony korun a ve druhém pololetí bude rozšířena nabídka nových expozic za téměř 14 milionů korun. Kromě dnes otevírané Laboratoře ticha za 4 miliony korun otevře NZM nové expozice Myslivost a Gastronomické studio a s Lesy ČR novou interaktivní expozici Les. Co se týče stavebních úprav, chystá se nové sociální zařízení, nové výtahy a především nová vyhlídková expozice na střeše budovy.

Loni byl rekonstruován multifunkční sál včetně vybavení audiovizuální technikou a mobiliářem za téměř 3 miliony korun. U budovy NZM byl zřízen selský dvorek s živými zvířaty, políčka se zemědělskými plodinami a historickou zemědělskou technikou. Byla otevřena interaktivní expozice Rybářství, která stála včetně stavebních úprav výstavního sálu 12,8 milionu korun bez DPH. Tato expozice byla nominována na hlavní cenu Národní soutěže muzeí Gloria musaealis 2015, kterou uděluje Asociace muzeí a galerií v ČR spolu s Ministerstvem kultury a Českým výborem ICOM. O tom, jak uspěje, bude jasno 18. května.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…