Naši spolupráci budeme dále rozvíjet, shodli se Leyenová a Stropnický

06.06.2015 17:07

Ve čtvrtek 4. června přijal ministr obrany Martin Stropnický ve svém úřadu resortní kolegyní ze Spolkové republiky Německo Ursulu von der Leyen. Během jednodenní pracovní cesty do ČR se ministryně setkala také s premiérem Bohuslavem Sobotkou.

Naši spolupráci budeme dále rozvíjet, shodli se Leyenová a Stropnický
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Stropnický

Po přijetí s vojenskými poctami proběhlo na Ministerstvu obrany v Praze jednání obou politiků. Hovořili spolu především o aktuální bezpečnostní situaci nejen v Evropě, ale také o hrozbě tzv. Islámského státu.

„Česká republika je připravena využít svého nadcházejícího předsednictví ve Visegrádské skupině k maximálnímu rozvoji spolupráce mezi V4 a Německem,“ uvedl ministr obrany Martin Stropnický.

Konkrétně by se mělo také jednat o zapojení 7. mechanizované brigády do sestavy německé divize, která je zařazena pod mnohonárodní velitelství v polském Štětíně. To je určeno pro zajištění kolektivní obrany našeho regionu.

Na Úřadu vlády jednali Ursula von der Leyen s předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou především o česko-německém strategickém dialogu, spolupráci ministerstev obrany, pozornost věnovali také otázkám spojeným s přípravou červnového zasedání Evropské rady, které bude probírat společnou bezpečnostní a obrannou politiku. Dotkli se i problematiky chystaného summitu NATO, který se uskuteční v červenci příštího roku ve Varšavě.

Ministryně Leyenová dále sdělila, že debatovali o mocenské politice Kremlu, takzvaném Islámském státu, fenoménu hybridních válek i o kybernetické bezpečnosti. „Máme velmi úzkou spolupráci, která má velmi přátelský základ,“ doplnila německá ministryně.

„Jednání jsme využili k rozvoji bilaterální spolupráce. Existuje mezi námi již řada pilotních projektů, ve kterých chceme pokračovat,“ uvedla.

V souvislosti s nebezpečím, které hrozí ze strany tzv. Islámského státu, podtrhla, že je přirozené, že každá země chce mít zajištěnou integritu hranic a že je třeba tomuto nebezpečí čelit a stejně jako v případě křehké situace na Ukrajině vytvořit podmínky k dodržení dohody z Minsku.

Mnohonárodní sbor Severovýchod (Multinational Corps Northeast MNC–NE) ve Štětíně byl vytvořen v roce 1999. Je primárně určen k plánování a vedení operací kolektivní obrany (článek 5 Severoatlantické smlouvy) v rámci OSN, NATO nebo regionálních dohod v souladu s článkem VIII Charty OSN a podílí se na mnohonárodních operacích ke zvládání krizí včetně mírových operací jako LCC nebo jako velitelství sil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…