Nastala doba protonové léčby

22.03.2014 13:46

Protonová léčba rakoviny je v celém světě na vzestupu. Zatímco okolní státy svá centra teprve budují anebo plánují, v České republice se takto léčí pacienti již od konce roku 2012. Pokud si nechají od odborného lékaře – radioterapeuta vysvětlit rozdíl mezi dosud užívanými fotony a protony, nikdo nebude chtít vědomě podstoupit ozáření, které mu poškodí zdravé tkány a orgány.

Nastala doba protonové léčby
Foto: Archiv PTC
Popisek: Protonové centrum v Praze

Všichni lékaři by měli postupovat v souladu s vyhláškou, která ukládá zajistit co nejbezpečnější léčbu, pokud je k dispozici. A žádný z dostupných fotonových přístrojů nedosahuje tak příznivého dávkového rozložení jako protonový svazek.

Hlavní přednosti protonové léčby ve srovnání s dosud používanou konvenční (fotonovou) radioterapií jsou:

  • Minimální poškození zdravých tkání a z toho vyplývající možnost léčby nádorů v blízkosti důležitých tělesných orgánů – zcela zásadní při léčbě nádorů dětského věku.
  • Nízké riziko vedlejších účinků v průběhu i po ukončení léčby zářením a rychlejší zotavení pacientů bezprostředně po ukončení léčby.
  • Přesné cílení nádoru a maximální ochrana zdravé tkáně a související nižší riziko vzniku sekundárních zhoubných nádorů.
  • Vysoká pravděpodobnost úplného zničení (eradikace) nádorových buněk (rakoviny) a šance na dlouhodobé přežití pacientů.
  • Zachování kvality života a normálního životního stylu během léčby i po léčbě
  • V konečném důsledku šetření státních nákladů, vyplývajících z nákladů na následnou zdravotní i sociální péči nevyléčeného pacienta nebo pacienta s významnými vedlejšími účinky léčby.

Lékaři z Andersonova protonového centra v Texasu na loňském výročním zasedání Americké onkologické společnosti publikovali šokující výsledky srovnávající protonovou a fotonovou terapii v léčbě dětských mozkových nádorů z hlediska snížení inteligence po prodělané radioterapii. Analýza ukázala, že IQ dětí léčených současnou radioterapií se snižuje po dobu tří let od ozáření o 10,3 bodů za rok. Po protonové terapii  zůstává po dobu 3 let IQ stabilní, se snížením pouze o 0,1 bodu ročně. Ozáření páteře u dětských pacientů může způsobit její výrazné zkrácení a nižší vzrůst. Již dnes dětští onkologové doporučují takto léčit 80 % všech dětí, které mají být ozařovány. V Čechách tedy protonovou léčbu potřebuje každý rok minimálně 100 dětí.

Z protonové terapie profitují zejména mladí pacienti, které čekají desítky let života a společnosti by nemělo být lhostejné, jak kvalitní jejich život bude. Současná situace, kdy je protonové centrum především ze strany VZP prakticky bojkotováno, je neudržitelná, protože pacienti nemohou uplatnit své právo na nejlepší možnou péči. Je přirozené, aby se systém zdravotní péče přizpůsoboval vývoji a pokroku v medicíně. Nikdo nepochybuje o tom, že nový, účinnější lék přirozeně nahradí starší, méně prospěšný a třeba i zdraví poškozující medikament. Radiační onkologie zažívá bouřlivý vývoj a stejně jako přístroje používané v konvenční radioterapii postupně nahrazovaly své předchůdce, nastal čas, kdy technologie využívající svazek protonů postupně nahradí fotonová pracoviště.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…