Návštěvnická renesance zmodernizované Elektrárny Tušimice stále pokračuje

22.01.2015 15:46

Během roku 2014 zavítalo do uhelných elektráren Skupiny ČEZ na severu Čech celkem 3 104 lidí. Prim opět hrála Elektrárna Tušimice, která přilákala 2 795 zájemců. Do Elektrárny Počerady se vydalo 309 návštěvníků.

Návštěvnická renesance zmodernizované Elektrárny Tušimice stále pokračuje
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

nfocentrum klasické energetiky v Elektrárně Ledvice si prohlédlo 2 438 osob. Malá vodní elektrárna Želina na řece Ohři přivítala 427 zvědavců a vodní dílo Střekov v Ústí nad Labem navštívilo 1 925 osob. Celkem tak o výrobní zdroje energie Skupiny ČEZ projevili zájem 7 894 návštěvníci z různých míst v ČR i zahraničí. Bylo jich o 948 více než v roce 2013.

 

Průvodce Jaroslav Drozdík s návštěvnickou knihou Elektrárny Tušimice. Na stránce vpravo je zápis návštěvy z Pákistánu v paštunštině.

Do Elektrárny Počerady již po dvacáté přijeli studenti z ČVUT Praha na svou povelikonoční praxi. Tradiční byla i návštěva britských studentů z Nottinghamu, jejichž hostitelem byla přírodovědná fakulta UJEP v Ústí nad Labem a gymnazistů ze Žatce. „Prováděli jsme jak větší, tak i menší skupiny tvořené z rodin i jednotlivců, třeba z nedalekých Loun, ale i Brna, Mělníka, Chraberců či Budyně nad Ohří. Koncem loňského roku k nám také zavítali členové Klubu bývalých přednostů železničních stanic,“ poznamenala Marie Šlajchová, asistentka ředitele Elektrárny Počerady, u níž se scházejí došlé žádosti o exkurze.

Elektrárna Tušimice díky v polovině roku 2012 skončené komplexní obnově stále prožívá svou návštěvnickou renesanci. Prohlídku zmodernizovaného provozu si tak vloni nenechalo ujít 2 795 návštěvníků, což je o 445 více než v roce 2013. Meziročně zde vzrostl i počet skupin, a to z 98 na 110.  Ze zahraničí například přijeli hosté z Černé Hory, Koreje, Dánska či Norska. „Zajímavá byla exkurze z Pákistánu. Její účastníci nám napsali do návštěvnické knihy, že naše elektrárna je jedna z nejhezčích na světě, a to jak v angličtině, tak i v paštunštině,“ uvedla Marie Tučková, manažerka návštěvnického centra v Elektrárně Tušimice. Pochvalná slova psali ovšem i pedagogové. „Musím velice ocenit pana průvodce. Jeho výklad byl fundovaný a vysoce odborný. Z mého pohledu toto byla asi nejlepší exkurze, jakou jsem za 30 let svého kantorského působení absolvoval. Děkuji,“ kvitoval například Bohumil Kotík z Gymnázia Praha 8.

Návštěvnost Informačního centra Ledvice, v němž se lze seznámit s historií, současností i budoucností klasické energetiky od vzniku uhlí až po rozsvícení žárovky v bytě, čítá za loňský rok 2 438 osob. O ojedinělý virtuální svět klasické energetiky v České republice přitom projevili nově zájem i hledači pokladů. „Zhruba 40 jich s pomocí mobilního telefonu a GPS našlo v rámci geocachingu cestu až k nám, když v okolí hledali takzvanou kešku,“ poznamenala Jana Muraňská, recepční Informačního centra Ledvice. Tradičními návštěvníky byli podle ní žáci a studenti ze základních, středních či vysokých škol v Bílině, Teplicích, Mostě, Bohosudově, Děčíně, Dubí, Ústí nad Labem, Praze a Krupce. 

Malou vodní elektrárnu Želinana řece Ohři si vloni prohlédlo 427 osob, a to jak samostatně, tak i ve skupinách, ať již v rámci rodinných výletů či školních exkurzí. Byli to například studenti Gymnázia Budějovická v Praze nebo Gymnázia ve Frenštátě pod Radhoštěm, vysokoškoláci ze Západočeské univerzity Plzeň, ale také školáci ze základních škol v Kadani a Klášterci nad Ohří.

Vodní elektrárna Střekov na řece Labi se těšila hlavně během Světového dne vody, Dnů evropského dědictví a Týdne vědy a techniky Akademie věd ČR. „V rámci klasických exkurzí pak u nás byli žáci ze základních škol v Ústí nad Labem, Děčíně, Hrádku nad Nisou, Lovosicích, Ploskovicích a Třebenicích, studenti z ČVUT Praha, VŠB - TU Ostrava a z gymnázií v Karlových Varech a Děčíně. Přijeli i členové Klubu českých turistů Atlas z Temelína. Celkem jsme provedli 1 925 osob, což je o 616 více, než v roce 2013,“ uzavřel sondu do loňské návštěvnosti elektráren na severu Čech Milan Machata, vedoucí vodní elektrárny Střekov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…