Ne každé havarijní pojištění vás ochrání

25.11.2013 11:30

Není havarijní pojištění jako havarijní pojištění. Nabídka pojistného trhu je široká a různorodá, jednotlivé nabídky pojišťoven se od sebe mohou zásadně lišit. Otázkou tak není ani tak, zda si toto užitečné autopojištění sjednat, ale u které pojišťovny.

Ne každé havarijní pojištění vás ochrání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Silnice, ilustrační foto

Havarijní pojištění doplňuje povinné ručení. Zatímco povinné ručení, přesně zákonné pojištění odpovědnosti z provozu motorového vozidla, je pro majitele vozidel povinné ze zákona, havarijní pojištění je dobrovolné. Jeho funkce, kterou je zabezpečení vozidla a také zdraví jeho majitele, je však nesporná. Slouží pro krytí vlastních škod v situacích, kdy majitel vozu figuruje v pojistném případu jako viník. To však zdaleka není jeho jediné využití.

Havarijní pojištění poskytuje krytí také dalších negativních událostí, vedle dopravních nehod může jít o krádež vozidla, vandalismus nebo živelné události.

Rozsah pojistných rizik je odlišný u jednotlivých pojišťoven, stejně jako podíl spoluúčasti. Ta bývá zpravidla volitelná. Například pojišťovna AXA nabízí k havarijnímu pojištění volitelnou míru spoluúčasti 2 %, 5 % nebo 10 %.

Za zvážení stojí pojištění střetu se zvěří, které v našich podmínkách není nic neobvyklého. Toto riziko pokrývá například prostřednictvím služby KASKO MINI havarijní pojištění ČSOB pojišťovny.

Při sjednávání havarijního pojištění myslete i doplňková připojištění, která rozšiřují rozsah pojistných rizik. Může jít o připojištění autoskel, úrazové připojištění, pojištění zavazadel a dalších přepravovaných věcí nebo nadstandardní asistenční služby.

Stejně jako v případě povinného ručení je při stanovování výše pojistného zohledňována historie řidiče a průběh předchozího pojištění. Přiřazované bonusy se opět liší v závislosti na konkrétní pojišťovací instituci. Například pojišťovna Slavia nabízí převod celého bonusu z povinného ručení na havarijní pojištění, to umožňuje ušetřit až 50 % z běžné ceny havarijního pojištění.

Zatímco některé pojišťovny nabízejí zvýhodněné pojistné v případě vysokého zabezpečení vozidla, jiné pojišťovny se zase vyplatí řidičům, které si drahé zabezpečovací prvky pro svůj vůz pořizovat nechtějí. Takovým řidičům vychází vstříc zmiňovaná AXA pojišťovna.

Pokud chcete ušetřit nejenom pojistné havarijního pojištění, ale také svůj čas, využijte online srovnání na webu Srovnejto.cz. Nemusíte zvlášť procházet nabídky jednotlivých pojišťoven, havarijní pojištění zmiňovaných pojišťoven AXA, ČSOB, Slavia a navíc Triglav najdete sumarizované na jednom místě.

Jednoduše, pohodlně a rychle si tak vyberete nabídku, která vám vyhovuje nejvíc. Vedle havarijního pojištění zde najdete i povinné ručení a další pojistné produkty.

Havarijní pojištění si můžete levně sjednat ZDE.

Další služby pro váš vůz i domácnost najdete na webu Srovnejto.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…