Nechte si ve čtvrtek zkontrolovat podezřelá znaménka ve Vaňkovce

25.05.2016 16:20

Ve čtvrtek 26. května bude brněnská Galerie Vaňkovka hostit vyšetřovací stan s lékaři z Dermatovenerologického oddělení FN Brno. Všichni zájemci si budou moci nechat bezplatně otestovat podezřelá kožní znaménka. Preventivní akce, kterou ve spolupráci s brněnskou FN pořádá Pojišťovna VZP (PVZP), potrvá od 10h do 17h.

Nechte si ve čtvrtek zkontrolovat podezřelá znaménka ve Vaňkovce
Foto: red
Popisek: Melanom

I přes častá varování odborníků před rakovinou kůže, počet pozitivních diagnóz rok od roku roste. Česká republika se s počtem přibližně 20 případů na 100 tisíc lidí řadí mezi státy s nadprůměrným počtem nemocných v Evropě. Statistiky uvádějí, že v České republice se výskyt melanomu za posledních třicet let zvýšil až čtyřikrát. Roste i úmrtnost – ročně u nás na maligní melanom zemře přibližně 450 osob. Ještě v roce 1978 to přitom bylo 45 osob. Nejen na nebezpečí rakoviny kůže ale na všechna onkologická onemocnění právě proto chce upozornit edukačně preventivní roadshow Pojišťovny VZP ve spolupráci s odborníky z Dermatovenerologického oddělení FN Brno, která v průběhu května bude probíhat ve větších městech po celé České republice.

První akce celé roadshow připadá na 5. května a hostí ji hlavní město. Praha roadshow i uzavírá, 4. června se ve Stromovce koná závěrečná celodenní zábavná show pro veřejnost, na které vystoupí řada známých osobností. Během května celorepubliková roadshow navštíví celkem 9 měst v Čechách a 4 na Moravě. Pro zájemce o vyšetření kožních znamének budou v zázemí promostanu k dispozici lékaři z Dermatovenerologického oddělení FN Brno. Také zde budou k dostání veškeré informace o rizicích melanomu kůže a o tom, jak rozpoznat prvotní příznaky. Na roadshow formou partnerství s organizátorem Pojišťovnou VZP (PVZP) spolupracují i krajské a okresní nemocnice. V rámci této akce se lidé také budou moci dozvědět o možnostech pojištění proti onkologickým onemocněním. „Kdo chce mít před létem jistotu, že se z jeho znamének nevyvine zhoubný nádor kůže, a nechce čekat i měsíční objednací lhůty, může se nechat vyšetřit v našem stanu. Zároveň mu zde naši pracovníci poradí, jak se ochránit proti finančnímu krachu rodiny v případě onkologického onemocnění,“ říká Ing. Halina Trsková, obchodní a marketingová ředitelka PVZP.

Dalším cílem akce je formou sbírky finančně podpořit onkologická oddělení participujících nemocnic. „Výtěžek z veřejné sbírky využijeme na vybavení Onkologicko-chirurgického oddělení, a to především na zpříjemnění prostředí pacientů, kteří se zde pohybují nebo zde, bohužel, tráví svůj čas. Za posledních 5 let došlo k nárůstu nemocných s kolorektálním karcinomem, nádory ledvin a prostaty. Naopak se snížil počet pacientů s lokalizovaným karcinomem prostaty o 30 %. To ukazuje na dobrou a kvalitní spolupráci s kolegy urology nejen z fakultní nemocnice ale celého Jihomoravského kraje,“ říká MUDr. Martin Pavlík, Ph.D., ředitel brněnské Nemocnice U Sv. Anny. Sbírka bude probíhat během celého měsíce května a přispět lidé mohou hned několika způsoby – do kasiček přímo na roadshow a nebo zasláním finanční částky na bankovní účet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…