Nedostatkové zboží na realitním trhu: nebytové prostory v nových projektech

16.07.2015 15:02

Pořídit si nový byt je snazší než kdykoli dřív. Širokou nabídku doprovází široce dostupné financování. Když se ale developerů zeptáte na nabídku nebytových prostor, výběr se dramaticky zmenší.

Nedostatkové zboží na realitním trhu: nebytové prostory v nových projektech
Foto: M&K Development
Popisek: Obytný komplex Hortenzie

„V našem stěžejním projektu Čakovický park jsme prodali už 340 bytů, k dispozici ale bylo jen 400 m2 nebytových prostor, které už mají majitele a slouží nebo brzy začnou sloužit pro jejich podnikání,“ potvrzuje Šárka Kloučková ze společnosti M&K Development.

Dalších 350 metrů plochy dal M&K Development bezúplatně k dispozici městské části Praha-Čakovice, která chce v těchto prostorách otevřít mateřskou školu pro 56 dětí ve věku od tří let. Kdyby byla nabídka nebytových prostor v Čakovickém parku několikanásobně vyšší, prodaly by se podle Šárky Kloučkové bez problémů také. V projektu se počítá celkem ještě s 350 byty. Jejich obyvatelé představují pro určité podnikatelské činnosti ideální zákazníky.

Zájemce neodrazují ani přísnější kritéria, jež při financování nákupu nebytových prostor uplatňují banky. „Po klientech například požadují, aby měli k dispozici alespoň 30 procent vlastních prostředků, zatímco pro koupi bytu obvykle stačí 15 procent,“ upřesňuje finanční poradce Aleš Hončl. Zhruba o tři desetiny procentního bodu vyšší bývá podle Hončla i úroková sazba při splatnosti nejvýše 20 let.

Obchod, byt, nebo obojí?

Někteří zájemci kombinují koupi nebytových prostor s koupí bytu, další chtějí jen podnikat.

„Naším prvním klientem byl obchodník, jehož večerka se brzy stala velmi vyhledávanou. Nakonec si přikoupil ještě byt přímo nad obchodem,“ říká Kloučková.

Další klientka se chystá v jednom z dokončených objektů otevřít malou restauraci se 40 místy. V dalším bytovém domě, který bude M&K Development předávat příští rok, chce podnikatelka zařídit ještě cukrárnu.

V provozu už je v Čakovickém parku i kavárna s názvem „Kavárnička“. Nabízí mimo jiné i zdravou výživu, populární je také její dětský koutek.

Zájem by byl i o provozování masážních služeb nebo třeba sportovního zařízení pro indoorové aktivity. Kancelář, do které by mohl jezdit výtahem z vlastního bytu, by si rád otevřel právník pracující střídavě v Čechách a na Slovensku.

„Územní rozhodnutí a stavební povolení ale neumožňují využít tímto způsobem prostory určené pro bydlení nebo část garážových stání,“ vysvětluje Kloučková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…