Nejhorší známku (4-) dali podnikatelé současné vládě za snahu o snižování byrokracie

28.10.2015 7:29

Snaha o snižování byrokracie – podle českých podnikatelů oblast, ve které si současná česká vláda vede nejhůře. Ministři dostali od představitelů soukromého sektoru známku 4-. Podobně pak podnikatelé hodnotí i úsilí vlády v oblasti podpory technického vzdělávání či vládní pokusy o stabilizaci podnikatelského prostředí. V anketě HK ČR, která se uskutečnila při příležitosti dvouletého fungování současné vlády, odpovídalo 602 podnikatelů – členů HK ČR.

Nejhorší známku (4-) dali podnikatelé současné vládě za snahu o snižování byrokracie
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

„Vláda Bohuslava Sobotky se nachází v polovině funkčního období, to již považujeme za dostatečnou dobu na to, abychom se mohli podnikatelů dotázat, jak hodnotí počínání současných ministrů,“ uvedl prezident HK ČR Vladimír Dlouhý.

Podnikatelé hodnotili přínos české vlády pro zlepšování podnikatelského prostředí v šesti kategoriích: boj proti korupci, podpora exportu, podpora technického vzdělání, rozpočtová odpovědnost vlády, snižování byrokracie, stabilita podnikatelského prostředí.

Nejhůře dopadla vláda ve své deklarované snaze o snižování byrokracie. „Stále zůstává v patrnosti, že vstup do podnikání je v ČR překážkovým během na dlouhou trať, po dosažení cílové pásky čeká na podnikatele doslova džungle neustále se měnících zákonů, nařízení, vyhlášek, byrokracie, nejednotný výklad právních norem, nekoncepční kontrola a někdy i bezradnost úředníků. Zákony se novelizují i pár týdnů po jejich vstupu v platnost. Není divu, že podnikatelé tuto oblast zhodnotili v anketě nejhůře – Hospodářská komora České republiky na tuto problematiku dlouhodobě upozorňuje, nabízíme vládě spolupráci, voláme po informačním systému, který bude přehledně a na jednom místě integrovat všechny povinnosti, jejichž plnění stát požaduje po podnikatelích,“ uvedl k nejdramatičtějšímu bodu hodnocení vlády Dlouhý.

„Čtyřku“ dostala vláda od podnikatelů i za podporu technického vzdělání, „lepší čtyřku“ pak za snahu o stabilitu podnikatelského prostředí a za vládní rozpočtovou odpovědnost. Nejlépe pak mezi podnikateli vláda dopadla v oblasti podpory českého exportu, kde získala známku 3. „V této oblasti se nám myslím daří situaci výrazně zlepšovat, a to za poměrně fungující spolupráce Hospodářské komory a státní správy. Za zmínku jistě stojí podpora exportu v podobě organizace doprovodných podnikatelských misí HK ČR – jen za uplynulý rok jich bylo 17 do 20 zemí světa. Představitelé státní správy naše mise pravidelně a velmi úspěšně vedou,“ dodává prezident HK ČR Dlouhý.

Celkově (průřezem všech kategorií) zhodnotili podnikatelé dosavadní úsilí vlády známkou 3-.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

11:46 Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

Lokalita U Trojice v Pardubicích prochází změnou. Byly zde vysazeny tradiční odrůdy ovocných stromů.…