Nejkrásnější české knihy roku 2014 v Národním technickém muzeu

28.09.2015 20:04

Národní technické muzeum ve spolupráci s Památníkem národního písemnictví představil 18. září 2015 v expozici Tiskařství publikace oceněné v soutěži Nejkrásnější české knihy roku 2014.

Nejkrásnější české knihy roku 2014 v Národním technickém muzeu
Foto: wikipedia
Popisek: Národní technické muzeum.

Soutěž o nejkrásnější knihy má u nás dlouholetou tradici. V roce 1928 inicioval tuzemskou soutěž podle zahraničních vzorů sběratel Arno Sáňka (jeho jméno nese dnes studentská cena) a o rok později ji poprvé zorganizoval Spolek českých bibliofilů. Soutěž se pravidelně pořádá od roku 1965 a jejími organizátory jsou Ministerstvo kultury ČR a Památník národního písemnictví. K příležitosti padesátiletého fungování soutěže byla letos uspořádána výstava ZPRÁVA O KNIZE, která se konala v letohrádku Hvězda od 23. 4. 2015 do 2. 9. 2015.

Do jubilejního 50. ročníku soutěže, v němž odborná porota hodnotila produkci českých nakladatelů roku 2014, bylo přihlášeno přes 250 titulů. Oceněny byly nejkrásnější české knihy z hlediska technického a výtvarného zpracování v sedmi kategoriích: odborná literatura, krásná literatura, literatura pro děti a mládež, učebnice, obrazové publikace, katalogy a bibliofilie a autorské knihy.

Zúčastnit se soutěže je pro nakladatele, grafiky, ilustrátory, pracovníky z oboru polygrafie a dalších profesí prestižní záležitostí, o čemž svědčí skutečnost, že se každým rokem hlásí stále více zájemců. Kolekce vítězných knih spolu s tituly, které porota zařadila do užšího výběru, je tradičně prezentována na tuzemských i zahraničních knižních přehlídkách a veletrzích. Není výjimkou, že si české knihy odvážejí ocenění z klání o nejkrásnější knihy světa.

Vítězné knihy letošního ročníku si budou nyní moci prohlédnout návštěvníci Národního technického muzea v expozici Tiskařství, v prostoru evokujícím starou tiskárnu. Expozice Tiskařství dokumentuje vývoj výroby písma, hlavních tiskařských technik a knihařství a připomíná české osobnosti, které významně přispěly k rozvoji tohoto oboru.

Výstava se koná od 18. září 2015 do 28. května 2016.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…