Nejlepší návrh pomníku Milady Horákové předložil Faltus

17.11.2014 15:34

Starosta Městské části Prahy 1 Oldřich Lomecký dnes předal ocenění vítězům architektonicko-výtvarné soutěže O návrh pomníku dr. Milady Horákové.

Nejlepší návrh pomníku Milady Horákové předložil Faltus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přítomen byl i starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký

Slavnostního vyhlášení v historických prostorách Topičova salonu se zúčastnila i Kateřina Kalistová, 1. náměstkyně ministra kultury, který soutěži poskytl záštitu. Pro realizaci díla na tzv. Pětikostelním náměstí na konci Sněmovní ulice v Praze byl vybrán návrh akad. sochaře MgA. Josefa Faltuse, který s prvním místem získal i ocenění ve výši 70 000 Kč. Zatímco druhé místo uděleno nebylo, o třetí se rozdělily dva návrhy. Tým Ing. arch. Tomáše Růžičky a MgA. Pavly Kačírkové, PhD., tak získal shodně s dvojicí autorů MgA. Janem Kováříkem a  dipl. Ing. Janem Proksou ocenění ve výši 27 500 Kč. Výsledky dnes vyhlásil MUDr. Martin Jan Stránský, předseda Nadačního fondu Stránský, který je vyhlašovatelem soutěže. Všechny zaslané návrhy si může veřejnost prohlédnout od dnešního dne do 21. listopadu v Klubu Topičova salonu.

„Datum 17. listopadu jsme pro slavnostní vyhlášení výsledků soutěže nevybrali náhodou. Čtvrt století po revoluci jsme se ocitli v době, která se nám nezdá příliš dobrá. To koneckonců potvrzuje markantní kontrast mezi současným prezidentem a tím prvním. Hledáme znovu svou identitu a v této souvislosti nabývá symbol dr. Milady Horákové, která se nebála hrdě hlásit k národní svobodě a bojovala se stejným nasazením proti nacismu i proti komunismu, na důležitosti,“ uvedl MUDr. Martin Jan Stránský, předseda Nadačního fondu Stránský, a dodal: „Proto bude Milada Horáková stát právě ve Sněmovní ulici jako připomínka pravého češství všem politikům, kteří nemalou měrou rozhodují o našem osudu.“

Do soutěže bylo přihlášeno třiadvacet návrhů, které posuzovala devítičlenná odborná porota. „Jednou z vlastností mnoha Čechu škodících jménu české společnosti jako celku je nedostatek národní hrdosti. Z  něho vyplývá nedoceňování významných lidí naší minulosti a zapomínání na ně. Našemu hlavnímu městu tak chybí pomník Milady Horákové, ženy příkladně mravné a ušlechtilé. Zaslouží si jej především proto, že si do posledních chvíle svého násilně a zlovolně ukončeného života zachovala důstojnost. Mluvit o tom je nanejvýše aktuální právě nyní, kdy se u nás lidské chování a důstojnost stává naštěstí předmětem obecné pozornosti a veřejné diskuse. Také proto nabývá zvláštního významu soutěž o návrh jejího pomníku,“ konstatoval PhDr. Jaromír Zemina, historik umění a předseda poroty.

Pro úhradu nákladů na realizaci unikátního pomníku JUDr. Milady Horákové zřídil Nadační fond Stránský speciální transparentní konto 8123455001/5500. „Vyzýváme každého skutečného Čecha, Češku či organizace, které v naší zemi působí, aby nám pomohli finančním příspěvkem vybudovat skutečně čestnou připomínku lidské odvahy, morálky a národní hrdosti – právě tyto atributy bychom si totiž v dnešní době měli jako národ více a více uvědomovat,“ podotkl MUDr. Martin Jan Stránský. Výši prostředků na kontě pomníku Miladě Horákové může zkontrolovat každý občan na www.nfstransky.cz.

Členové poroty pro architektonicko-výtvarnou soutěž O návrh pomníku dr. Milady Horákové:

Prof. Jan Hendrych – sochař, vedoucí pedagog AVU v Praze
Akad. arch. Jan Kerel – architekt
PhDr. Jaromír Zemina – historik umění, teoretik moderního umění
Ing. Štěpán Špoula – krajinářský architekt, sekce detailu města v IPR hl. m. Prahy
Zdeněk Lukeš – architekt, historik architektury
Vít Rozehnal – člen správní rady společnosti OPONA o.p.s.
MUDr. Martin Jan Stránský – zastupitel MČ Praha 1,
Ing. Pavol Škrak – radní pro kulturu MČ Praha 1
Jan Krejčí, MBA – radní pro finance MČ Praha 1

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…