Nejlepší studenti kraje a ekologické školy převzali ocenění

28.10.2015 10:21

V sále Janáčkovy konzervatoře a Gymnázia v Ostravě (27. října 2015) zástupci kraje slavnostně vyhlásili a ocenili nejúspěšnější žáky středních škol v Moravskoslezském kraji ve školním roce 2014/2015. Současně byla za stejný školní rok vyhodnocena také soutěž Ekologická škola v Moravskoslezském kraji.

Nejlepší studenti kraje a ekologické školy převzali ocenění
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Vítěze soutěže ocenila Věra Palková, náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje pro oblast školství spolu s náměstkem hejtmana MSK pro oblast životního prostředí Danielem Havlíkem a ředitelem krajského úřadu Tomášem Kotyzou.

V letošním roce se rada kraje opět rozhodla ocenit dvě kategorie – jednotlivec a školní tým. V kategorii jednotlivec ocenění získalo 25 nejúspěšnějších žáků středních škol a v kategorii školní tým bylo oceněno pět nejlepších týmů středních škol Moravskoslezského kraje. V letošním roce pracovní skupina vybírala ze 42 návrhů v kategorii jednotlivec a z 25 návrhů v kategorii školní tým.

Studenti ocenění v kategorii jednotlivců sklízeli úspěchy v oblastech umělecké a kulturní činnosti, sportu, technických dovedností a péče o přírodu a životní prostředí. Úspěšně také reprezentovali školu na soutěžích a přehlídkách.

„Jste skvělí a nadaní žáci, kteří svůj talent nechtějí promarnit. Přeji vám, aby vás vaše vůle, ctižádostivost a touha získávat vědomosti nikdy neopustila,“ popřála studenům náměstkyně hejtmana Věra Palková.

Ocenění žáci kromě certifikátu a prezentačních předmětů převzali také dárkové poukazy na nákup zboží pro volný čas a sport.

Moravskoslezský kraj již devátým rokem oceňuje školy bez rozdílu zřizovatele za jejich mimořádné aktivity v oblasti environmentálního vzdělávání výchovy a osvěty.

Do letošního ročníku celokrajské soutěže „Ekologická škola v Moravskoslezském kraji“ se přihlásilo celkem 63 škol. Rada kraje rozhodla ocenit pět z nich referenčními listy a dárkovými poukazy na nákup pracovních pomůcek v hodnotě pět tisíc korun. Tři nejúspěšnější školy v kategoriích Mateřská škola, Základní škola a Střední škola ocenila certifikátem a dárkovými poukazy na nákup pracovních pomůcek, experimentálního vybavení pro přírodovědné obory a knižního zboží v celkové hodnotě 25 tisíc korun pro každou oceněnou školu.

V kategorii mateřské školy Certifikát Ekologická škola v Moravskoslezském kraji v letošním školním roce získala Mateřská škola Vratimov za vytvoření přírodní zahrady s altánem, který slouží jako venkovní přírodní učebna, se sáňkovým kopcem, s pěstebními záhonky, vrbovými tunely s chýšemi, s vodní tůňkou, hmyzí – květnatou loukou s hmyzím hotelem a výstavou nerostů a hornin.

V kategorii základní školy tento certifikát získala Základní škola Břidličná na Bruntálsku za realizaci 43. ročníku krajského kola celorepublikové přírodovědně ekologické soutěže Zlatý list, které se jen z Moravskoslezského kraje zúčastnilo 50 družstev z 18 škol. V rámci doprovodného programu si zájemci mohli např. vyrobit čmelákovník nebo si vyzkoušet prožitkovou stezku. Škola se také aktivně zapojila do Mezinárodní noci pro netopýry, kterou uspořádala v uplynulém školním roce pro veřejnost.

V kategorii střední školy certifikát obdržela Střední škola společného stravování, Ostrava – Hrabůvka za realizaci projektu 72 hodin – pro lidi, přírodu a místo, kde žiješ. Do projektu se podařilo zapojit více než stovku žáků školy a dalších mladých lidí, kteří aktivně pečovali o zeleň a přispěli tak k ochraně životního prostředí.

Slavnostní předávání ocenění zpestřilo vystoupení studentů hudebně dramatického oboru 6. ročníku Janáčkovy konzervatoře v Ostravě, kteří připravili ukázku z dramatické a poetické tvorby W. Shakespeara „Šejk…, Šejk…, Shakespeare!?, flamenco předvedli studenti 8. ročníku tanečního oboru.

Ocenění žáci v kategorii jednotlivců:

 

Jednotlivci

 

Název školy

 

Místo školy

 

Bohunovský Jan

 

Střední odborná škola NET OFFICE Orlová, spol. s r.o.

 

Orlová

 

Entrichel Aleš

Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace

 

Opava

 

Foldýnová Veronika

 

Gymnázium Josefa Kainara, Hlučín, příspěvková organizace

 

Hlučín

 

Formánek Jiří

Střední průmyslová škola stavební, Opava, příspěvková organizace

 

Opava

 

Groborz Ondřej

 

Gymnázium Petra Bezruče, Frýdek-Místek, příspěvková organizace

 

Frýdek-Místek

 

Chlebek David

 

Gymnázium, Frýdlant nad Ostravicí, nám. T. G. Masaryka 1260, příspěvková organizace

 

Frýdlant nad Ostravicí

 

Chudá Petra

 

Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace

 

Opava

 

Jančo Tomáš

 

Střední odborná škola, Bruntál, příspěvková organizace

 

Bruntál

 

Karch Šimon

Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, příspěvková organizace

 

Havířov

 

Kozáková Eliška

 

Matiční gymnázium, Ostrava, příspěvková organizace

 

Ostrava

 

Krejčí Martin

Střední škola elektrotechnická, Ostrava, Na Jízdárně 30, příspěvková organizace

 

Ostrava

 

Kucza Vojtěch

 

Obchodní akademie, Český Těšín, Sokola Tůmy 12, příspěvková organizace

 

Český Těšín

 

Lisník Jan

Střední škola prof. Zdeňka Matějčka, Ostrava-Poruba, 17. Listopadu 1123, příspěvková organizace

 

Ostrava

 

Machač David

Základní škola a gymnázium Vítkov, příspěvková organizace

 

Vítkov

 

Machalová Darja

Střední škola gastronomie, oděvnictví a služeb, Frýdek-Místek, příspěvková organizace

 

Frýdek-Místek

 

Mielec Jaromír

 

Gymnázium, Ostrava - Zábřeh, Volgogradská 6a, příspěvková organizace

 

Ostrava

 

Michalička Jakub

 

Gymnázium, Karviná, příspěvková organizace

 

Karviná

 

Mrázková Kristýna

Masarykovo gymnázium, Příbor, příspěvková organizace

 

Příbor

 

Pavelka Emil

Gymnázium, Havířov-Podlesí, příspěvková organizace

 

Havířov

 

Pískovský Vít

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace

 

Ostrava

 

Romba Jakub

Obchodní akademie a Vyšší odborná škola sociální, Ostrava-Mariánské Hory, příspěvková organizace

 

Ostrava

 

Supik Lukáš

 

Gymnázium, Třinec, příspěvková organizace

 

Třinec

 

Tesarczyková Kateřina

Střední škola, Havířov-Prostřední Suchá, příspěvková organizace

 

Havířov

 

Trulík Petr

Střední škola společného stravování, Ostrava-Hrabůvka, příspěvková organizace

 

Ostrava

 

Zelina Ondřej

Střední průmyslová škola chemická akademika Heyrovského a Gymnázium, Ostrava, příspěvková organizace

 

Ostrava

Oceněné školní týmy:

1) Pavla Bérešová, Tomáš Domes, Daniel Rychlý, Pavel Štěpánek, Petr  Sosna – žáci Mendelova gymnázia v Opavě

Žáci Mendelova gymnázia byli úspěšní v týmových i individuálních přírodovědných soutěžích vyhlašovaných Ministerstvem školství mládeže a tělovýchovy ČR. Jako tým obhájili loňská vítězství v regionálním a celostátním kole Turnaje mladých fyziků. V červenci pak reprezentovali Českou republiku na mezinárodním kole Turnaje mladých fyziků v Thajsku, kde obsadili v silné konkurenci 21. místo.

2) Tomáš Schwarcz a Michaela Kaczmarková – žáci Obchodní akademie a Vyšší odborné školy Sociální v Ostravě – Mariánských Horách

Úspěšně reprezentovali školu v regionálních soutěžích a aktivně se zapojovali do středoškolských projektů. Na krajské přehlídce Středoškolské odborné činnosti obsadili s prací nazvanou „Efektivita domácích úkolů“ 2. místo, zvítězili v soutěžích Kariéra a Školní časopis roku a získali Cenu publika na Veletrhu fiktivních firem. Kromě soutěží prezentovali svůj talent také v řadě projektů, např. projekt Napříč krajem s mládeží v rámci programu EU Mládež v akci.

3) Tomáš Šindel, Tomáš Krupník, Šárka Königová, Jiří Adámek a Nikola Sýkorová – žáci Gymnázia v Ostravě-Hrabůvce

Členové týmu se aktivně věnovali organizaci školních sportovních a společenských aktivit, pro žáky základních škol uspořádali víkendové kempy plné techniky a zábavy a úspěšně reprezentovali školu v soutěžích. V národním finále Soutěže o nejlepší studentskou firmu roku obsadili 2. místo a následně se umístili v TOP 9 v evropském finále v Berlíně.

4) Sestry Lenka a Kateřina Waloszkovy – žákyně Gymnázia Olgy Havlové z Ostravy Poruby

Talentovaný sourozenecký pár se dlouhodobě věnuje odborné, vědecké a badatelské činnosti v oblasti přírodních věd. Na úrovni krajských kol žákyně úspěšně reprezentovaly svoji školu ve středoškolských soutěžích, kde obsadily 4. místo v Turnaji mladých fyziků, 3. místo v Soutěži v jazyce francouzském, 2. místo na Středoškolské odborné činnosti a 1. místo v soutěži o Přírodovědecké vejce.

5) Štěpán Turoň, Vojtěch Peřina, Jan Šigut a Jakub  Balínek – žáci Střední průmyslové školy, Obchodní akademie a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky, Frýdek-Místek

Členové týmu se aktivně účastní technických projektů a soutěží, jako je přehlídka prací Strojař roku nebo Středoškolská odborná činnost, kde po vítězství v krajském kole obsadili se svým projektem „Tříkolka“ na celostátní přehlídce 3. místo. Člen týmu Štěpán Turoň navíc zvítězil v prestižní mezinárodní soutěži Autodesk Academia Design, soutěži dovedností používání digitálních technologií 3D modelování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…