Největší cvičení protivzdušné obrany na českém území vyvrcholilo

04.07.2015 20:14

Ve čtvrtek 2. července se na střelnici Podvoří ve vojenském újezdu Boletice na Českokrumlovsku uskutečnily bojové střelby z protiletadlových raketových kompletů z výzbroje Armády ČR i zahraničních ozbrojených sil. Vyvrcholilo tím mezinárodní cvičení s názvem Tobruq Legacy 2015.

Největší cvičení protivzdušné obrany na českém území vyvrcholilo
Foto: www.nato.int
Popisek: Vojáci NATO

„Jeho význam vidím především v tom, že jednotky pozemní protivzdušné obrany z několika států NATO jsou schopné společně působit proti vzdušnému nepříteli,“ uvedl náčelník Generálního štábu Armády ČR generálporučík Josef Bečvář.

Historicky první společné střelby na území České republiky, do kterých se zapojili vojáci z několika aliančních států, sledovali čelní představitelé českých i zahraničních ozbrojených sil. Mezi nimi například i generálporučík Ben Hodges, který velí americkým silám v Evropě. „Podobná cvičení jsou velmi důležitá, především v dnešní neklidné době. NATO tím demonstruje svou soudržnost a spolupráci mezi jednotlivými členskými státy,“ řekl americký generál.

Jednotky, vyzbrojené protiletadlovými raketovými systémy velmi krátkého dosahu, střílely na různé typy cílů. Jmenovat lze například meteorologický balón, rukáv tažený za dálkově řízeným bezpilotním prostředkem, pozemní světla PS 25 či vzdušný cíl s označením FLG 5000.

Cvičení Tobruq Legacy, do kterého se zapojilo téměř pět stovek vojáků z České republiky, Litvy, Maďarska, Slovenska a USA, i v tomto směru doprovázela další premiéra. Čeští a litevští vojáci poprvé použili zařízení BORC při nočních střelbách z protiletadlových kompletů RBS-70. Nutno dodat, že jejich výkonu se dostalo výtečného hodnocení.

Nemalý podíl na úspěchu cvičení měly i firmy českého obranného průmyslu. Společnost RETIA v součinnosti s příslušníky 25. protiletadlového raketového pluku vyhodnocovala bojové střelby s využitím zařízení RETRACK. Vojenský technický ústav zase během střeleb zabezpečoval pro české, litevské a částečně i slovenské vojáky terčový manévr, stejně jako imitátory vzdušných cílů, které během taktického cvičení simulovaly jednotkám vzdušného protivníka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…