Nejvíce proevropští jsou Zelení a ČSSD, proti Bruselu bojuje DSSS a Svobodní

17.05.2014 18:11

Nejvíce proevropské strany jsou Zelení, ČSSD a ANO. Naopak proti Evropské unii se nejsilněji staví NE Bruselu – Národní demokracie, DSSS nebo Svobodní. Vyplývá to ze zjištění sdružení KohoVolit.eu, které analyzovalo odpovědi stran pro Volební kalkulačku.

Nejvíce proevropští jsou Zelení a ČSSD, proti Bruselu bojuje DSSS a Svobodní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

„Pokud odpovíme na všechny otázky ve Volební kalkulačce jako maximálně proevropský volič, vyjde nám na prvním místě s téměř 80 % shodou SRP, poté Zelení, ČSSD a ANO,“ komentuje výpočet matematik a tvůrce kalkulačky Michal Škop. „Takoví voliči si přejí zavedení eura, evropské normy např. na potraviny, nebo společnou zahraniční politiku EU,“ doplňuje Škop.

Naopak voličům, kteří si přejí zachování České koruny, odmítají další sbližování politik, nebo si rovnou přejí vystoupení z Evropské unie, nejčastěji vychází NE Bruselu – Národní demokracie, Dělnická strana sociální spravedlnosti nebo Svobodní. „Tyto strany již dříve deklarovaly svůj ostrý protievropský postoj a Volební kalkulačka to jen potvrzuje,“ dodal Škop.

Nejvíce se strany shodnou na rozšíření záruky na zboží v rámci celé EU, platnosti živnostenského listu na celou EU nebo rozšíření pravomocí Evropského parlamentu, který v současnosti nemůže iniciovat zákony. Naprostá většina stran také nechce zavádět evropské daně, nařizovat podmínky udělení azylu z evropské úrovně a zvyšovat prostředky na pomoc ekonomicky slabším regionům EU.

České strany jsou nejvíce rozděleny v otázce dálniční známky platné v celé EU, nebo další integraci v oblasti zahraniční politiky.

Sdružení KohoVolit.eu, které provozuje Volební kalkulačku, získalo letos odpovědi od rekordně vysokého počtu 30 stran, což je nejvíce ze všech podobných aplikací v Evropě. Do Evropského parlamentu jich v ČR kandiduje pouze o osm více.

Následující grafika ukazuje shody mezi jednotlivými stranami navzájem. Zeleně je vyznačen sloupec a řádek, který reprezentuje velmi proevropského voliče. Obrázek naleznete v příloze jako JPG a vektorový interaktivní formát SVG.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kohovolit.eu

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…