Nejvyšší kontrolní úřad a Ministerstvo financí uspořádaly pro veřejnou správu seminář o principech 3E

23.06.2017 15:14

Společný seminář s názvem „Principy 3E ve finančním řízení a auditu“ proběhl v úterý 20. června 2017 v sídle NKÚ za účasti prezidenta NKÚ Miloslava Kaly a náměstka ministra financí pro řízení sekce finančního řízení a auditu Tomáše Vyhnánka. Cílem semináře bylo seznámit podrobněji zástupce odborné veřejnosti z řad ekonomů, kontrolorů a auditorů ústředních orgánů státní správy s principy, které přispívají ke zvýšení efektivity vynakládání veřejných prostředků.

Nejvyšší kontrolní úřad a Ministerstvo financí uspořádaly pro veřejnou správu seminář o principech 3E
Foto: NKÚ
Popisek: NKÚ

Principy 3E v sobě zahrnují postupy pro hospodárnost, efektivnost a účelnost, kterými by se mělo hospodaření s veřejnými prostředky řídit. Na semináři mimo jiné opakovaně zaznělo, že k efektivnějšímu nakládání s veřejnými prostředky je potřeba odpovědný přístup k rozdělování a používání veřejných financí.

Nezanedbatelnou roli má také správné uchopení výsledků auditů ze strany kontrolovaných subjektů, které plní roli správců veřejných rozpočtů, ať už se jedná o zprávy z veřejnosprávních auditů Ministerstva financí nebo o kontrolní závěry Nejvyššího kontrolního úřadu.

Zástupci kontrolní sekce NKÚ na semináři zobecnili slabá místa uplatňování 3E ve finančním řízení a prezentovali zkušenosti z auditů výkonnosti přenositelné do praxe finančního řízení. Ministerstvo financí seznámilo účastníky semináře mimo jiné s publikací „Metodika veřejného nakupování: Naplňování principů 3E v praxi veřejného zadávání“.

Celkový průběh semináře poukázal na nutnost kontinuálního posilování spolupráce NKÚ a MF a současně na potřebu vedení odborné diskuze se všemi zainteresovanými, kteří se podílejí na zajištění spolehlivého systému finančního řízení.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…