Nejvyšší ocenění českých studentek středních škol v Pekingu

12.04.2015 9:56

S jednou zlatou a dvěma stříbrnými medailemi se vrátily 3 vybrané studentky českých středních škol z finále prestižní středoškolské odborné soutěže „The Beijing Youth Science Creation Competition“, která se konala v Pekingu ve dnech 25.3. - 31.3.2015.

Nejvyšší ocenění českých studentek středních škol v Pekingu
Foto: Archiv IN
Popisek: Vlajka ČR na budově parlamentu

Navázaly tak na úspěch českých studentů, kteří minulý rok excelovali mezi soutěžícími a získali tři zlaté medaile. Tento rok studentky obstály v obrovské konkurenci a vrátily se s vynikajícím úspěchem. Poprvé v historii soutěže se hodnotily společně čínské i mezinárodní odborné práce, a tak komise měla nelehký úkol – vybrat mezi 550 projekty, z čehož 34 bylo ze zahraničí (z České republiky, Dánska, Itálie, Německa, Ukrajiny, Izraele, Ruska, USA, Austrálie, Koree, Malajsie, Macaa, Taiwanu a Jihoafrické republiky).

Oceněné studentky z ČR:

Zlatá medaile

Magdalena Šubrtová, Gymnázium Brno-Řečkovice, název práce: Analýza délky telomer metodou TRF

Stříbrná medaile

Tereza Pitrová, Gymnázium Brno-Řečkovice, název práce: Pozdní odezvy krátkodobého působení cytokininů: glutathion a metabolismus síry

Stříbrná medaile

Lenka Svašková, Gymnázium Dašická Pardubice, název práce: Hyacint vodní jako zdroj suroviny pro výrobu ručního papíru – Keňa

Na závěrečném ceremoniálu studentům předávali ceny významné osobnosti vědy, zástupce primátora Pekingu, Čínské akademie věd, reprezentanti pořádajících organizací a dalších institucí.  Naše studentky podpořili zástupci velvyslanectví České republiky v Pekingu a Českého informačního centra v Pekingu (tajemník pro kulturu, vzdělávání a média Mgr. Martin Hošek, Ph.D. a ředitelka Mgr. Noemi Benešová - Guerrero, MBA.) Oba ocenili možnost českých gymnazistek účastnit se této soutěže. Paní  Benešová - Guerrero zabezpečila pro českou delegaci krásné propagační materiály o ČR v čínském jazyce, které byly za chvíli rozebrány návštěvníky akce.

Atmosféra soutěže byla vynikající. Studentky měly dost příležitostí navázat přátelství, porovnat úroveň svých prací, řešenou problematiku ostatních projektů a nahlédnout do odlišné kultury vzdálené země, k čemuž pomohly i návštěvy atraktivních míst v Pekingu jako je Zakázané město nebo Letní palác císařů či Velká čínská zeď v blízkém okolí. Studenti čínských vysokých škol zabezpečovali plynulý chod každého dne a starali se o spokojenost delegací ze zahraničí.

Česká republika byla zastoupena ve finále podruhé v této 35-leté historii prestižní čínské soutěži „The Beijing Youth Science Creation Competition“. Český svaz vědeckotechnických společností využil možnosti podpořit talentované středoškoláky a zabezpečil a financoval jejich účast na této akci, protože si uvědomuje jak je důležité podporovat zájem mladých lidí o přírodní a technické vědy.

Výběr studentů by nebyl možný bez spolupráce Českého svazu vědeckotechnických společností s Asociací pro mládež, vědu a techniku AMAVET, o. s. a s organizátory Středoškolské odborné činnosti SOČ, která je soutěží talentovaných středoškoláků v řešení odborných problémů vyhlašovanou Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR a garantovanou od ledna 2014 Národním institutem pro další vzdělávání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…