Nejvyšší soud bude hostit vrcholné představitele evropské justice

18.06.2017 9:34

Nejvyšší soud hostí na konferenci „Závaznost soudních rozhodnutí“ v Brně ve dnech 19. - 21. června vrcholné představitele evropské justice

Nejvyšší soud bude hostit vrcholné představitele evropské justice
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Brno se v úvodu příštího týdne stane „hlavním městem evropské justice“. Nejvyšší soud pořádá u příležitosti českého předsednictví ve Výboru ministrů Rady Evropy mezinárodní konferenci na téma Závaznost soudních rozhodnutí. Jde o nejvýznamnější justiční akci roku 2017 v České republice, uspořádanou právě za podpory Rady Evropy a Ministerstva spravedlnosti ČR.

S rostoucím objemem judikatury tvořené na evropské úrovni postupně nabývá na významu vzájemná interakce mezi vrcholnými evropskými soudními institucemi a vnitrostátními soudy jednotlivých zemí. Vstup České republiky do Rady Evropy a Evropské unie vytvořil ústavní závazek dodržovat právo těchto institucí. Vnitrostátní soudy jsou klíčovým orgánem zajišťujícím dodržování a implementaci mezinárodních závazků na domácí úrovni. Jak v praxi vypadá jejich vztah k Evropskému soudu pro lidská práva a Soudnímu dvoru Evropské unie? Jaké účinky ve vztahu k vnitrostátním soudům vyvolávají mezinárodní rozhodnutí? Existuje mezi soudy opravdu dialog? Jaké jsou důsledky závaznosti mezinárodní judikatury na činnost domácích soudů a na vnitrostátní politiku? – To jsou ve stručnosti základní otázky, na které bude konference hledat odpovědi.

Mezi více než dvěma stovkami registrovaných účastníků se akce zúčastní generální tajemník Rady Evropy Thorbjřrn Jagland, předseda Soudního dvora Evropské unie Koen Lenaerts, předseda Evropského soudu pro lidská práva Guido Raimondi, předsedové nejvyšších soudů deseti zemí Rady Evropy, předsedové Ústavních soudů šesti zemí Rady Evropy a mnohé další přední osobnosti evropské justice.

Na slavnostním zahájení konference 20. 6. 2017 v 9.30 hodin přislíbili účast rovněž předseda vlády České republiky Bohuslav Sobotka, ministr spravedlnosti Robert Pelikán, předseda Senátu Parlamentu ČR Milan Štěch a další významní hosté.

Novinářům je k dispozici fototermín z tohoto slavnostního zahájení 20. 6. 2017 od 9.30 do 10.00 hodin a následně jsou zváni na úvodní tiskovou konferenci dne 20. 6. 2017 v 10.30 v salonku č. 4 Hotelu International Brno, které se účastní:

generální tajemník Rady Evropy Thorbjřrn Jagland,
velvyslanec ČR při Radě Evropy Emil Ruffer,
předseda Senátu Parlamentu ČR Milan Štěch,
ministr spravedlnosti vlády ČR Robert Pelikán,
předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal.

Nejvyšší soud zve dále novináře na závěrečnou shrnující tiskovou konferenci dne 21. 6. 2017 v 16.30 hodin na tomtéž místě za účasti Koena Lenaertse, předsedy Soudního dvora Evropské unie, předsedy Nejvyššího soudu Pavla Šámala a dalších hostů.

Podrobný program konference Závaznost soudních rozhodnutí, včetně profilů jednotlivých řečníků, je aktuálně k dispozici na speciálně zřízených webových stránkách http://conference2017.supremecourt.cz/. Na tyto stránky bude rovněž online přenášeno veškeré dění v konferenčním sále, neboť počet přihlášených účastníků je konečný a pro další zájemce je bohužel akce již uzavřena.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…