Nejvyšší správní soud: Pražský magistrát umožnil provoz bez protihlukové stěny

11.09.2016 13:39

Nejvyšší správní soud zveřejnil na svém webu informace k rozsudku, kterým bylo zrušeno rozhodnutí Magistrátu hlavního města Prahy o povolení zkušebního provozu na části Pražského okruhu:

Nejvyšší správní soud: Pražský magistrát umožnil provoz bez protihlukové stěny
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Nejvyšší správní soud svým rozsudkem ze dne 31. května 2016 zrušil rozhodnutí Magistrátu hlavního města Prahy o povolení zkušebního provozu pro období od července 2013 do prosince 2015 na části silničního okruhu kolem Prahy, úsek Jesenice – Vestec. Soud vyhověl žalobě podané přilehlými obcemi, vlastníky některých blízkých nemovitostí a spolkem Sdružení občanů SOKP proti hluku z dopravy.

Nejvyšší správní soud poukázal na to, že podle stavebního zákona je možné povolit zkušební provoz pouze tehdy, pokud je ověřeno, že nebude ohrožovat život a veřejné zdraví, bezpečnost anebo životní prostředí. V daném případě bylo již v době rozhodování pražského magistrátu doloženo, že provoz na pozemní komunikaci bude vyvolávat hlukové zatížení sousedící obytné zástavby, které bude překračovat závazné limity stanovené právními předpisy. Z tohoto důvodu krajská hygienická stanice uplatnila požadavek na výstavbu protihlukové stěny. Pražský magistrát ovšem ve zrušeném rozhodnutí tuto podmínku formuloval natolik vágním a nevynutitelným způsobem, že fakticky umožnil provoz na pozemní komunikaci po celou stanovenou dobu bez realizace protihlukové stěny. Podle soudců NSS tak magistrát nedostál své povinnosti účinným způsobem hájit veřejný zájem na ochraně veřejného zdraví a šetřit práva a oprávněné zájmy dotčených osob. Pokud je zkušební provoz povolován na delší dobu, jako se tomu stalo v tomto případě, je podle soudu také potřeba, aby správní orgán délku zkušebního provozu odůvodnil.

Rozsudek Nejvyššího správního soudu se nijak nevyjadřoval k rozhodnutí, na jehož základě je příslušná část silničního okruhu kolem Prahy užívána v současné době, ani ke zkušebnímu provozu jiných dopravních staveb v České republice.

Informace k rozsudku Nejvyššího správního soudu ze dne 31. 5. 2016,sp.zn. 4 As 17/2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…