Nejvyšší správní soud: Ve volebním obvodu Most se budou opakovat senátní volby

11.11.2016 10:40

Nejvyšší správní soud včera ve veřejném jednání rozhodl, že volby do třetiny Senátu Parlamentu České republiky konané ve dnech 7. a 8. října 2016 (první kolo) a ve dnech 14. a 15. října 2016 (druhé kolo) ve volebním obvodu č. 4 v Mostě, v nichž byla zvolena senátorkou MUDr. Alena Dernerová, jsou neplatné.

Nejvyšší správní soud:  Ve volebním obvodu Most se budou opakovat senátní volby
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Důsledkem usnesení volebního senátu proto bude nutnost vyhlásit opakované volby ve volebním obvodu č. 4 – Most podle § 79 odst. 3 volebního zákona.

Volební senát dospěl k závěru, že kandidatura MUDr. Aleny Dernerové byla platně odvolána první místopředsedkyní hnutí JUDr. Hanou Jeníčkovou, která byla za hnutí Severočeši.cz oprávněna samostatně jednat, a to bez ohledu na to, že uvnitř tohoto hnutí panují složité a konfliktní poměry. Dospěl tak ke stejnému právnímu závěru, k jakému již dospěl Krajský soud v Ústí nad Labem ve vztahu k obdobným krokům první místopředsedkyně hnutí vůči kandidátům hnutí Severočeši.cz v krajských volbách.

„Je právem politické strany autonomně rozhodnout, kdo za ni bude ve volbách kandidovat. Projevem tohoto ústavně chráněného práva je též oprávnění do konání voleb odvolat z voleb kandidáta, jehož do voleb politická strana nominovala. Nelze obecně připustit, aby volební orgány, které mají podle volebního zákona vzít odvolání na vědomí a k hlasům odevzdaným pro odvolaného kandidáta nepřihlížet, posuzovaly, zda odvolání kandidáta je či není v zájmu politické strany,“ uvedl předseda volebního senátu Tomáš Langášek.

Podle volebního senátu pokud se kandidát rozhodne v senátních volbách kandidovat za politickou stranu či hnutí a nikoli jako nezávislý kandidát, musí počítat s tím, že podle volebního zákona může být politickou stranou z voleb odvolán.

Výrok volebního senátu o neplatnosti celých senátních voleb ve volebním obvodu č. 4 Most znamená, že se v tomto volebním obvodu senátní volby zopakují, včetně fáze přihlašování kandidátů. Jinými slovy, voleb se mohou zúčastnit původní kandidáti i kandidáti zcela noví, což i vzhledem k plynutí času představuje řešení minimalizující zásah rozhodnutí volebního senátu do vůle voličů, oproti možnosti opakovat jen hlasování o již registrovaných kandidátech.

Dále dnes volební senát v neveřejném jednání zamítl stížnost politické strany Úsvit – Národní Koalice, za niž ve volebním obvodu č. 70 Ostrava - město kandidovala Ing. Alena Vitásková, která skončila na čtvrtém místě, a vítězem se stal nezávislý kandidát Ing. Zdeněk Nytra. Návrh byl opřen o tvrzení, že došlo k nepřípustnému ovlivnění voličů tím, že kandidát hnutí ANO 2011, Mgr. Radim Babinec, údajně zveřejnil v den voleb na svém facebookovém profilu předvolební průzkum. Soud obecně přitakal názoru, že i zveřejnění předvolebního průzkumu na facebookovém profilu může představovat porušení § 16 odst. 3 zákona o volbách do Parlamentu České republiky. V nyní posuzovaném případě ovšem nemohla tato tvrzená nezákonnost ovlivnit takový počet voličů, že by volby dopadly jinak.

Tato tisková informace se týká sp.zn. Vol 4/2016 a Vol 8/2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…