Nejvyšší správní soud potvrdil vydavateli deníku Mladá fronta DNES pokutu za zveřejněné předvolební průzkumy

06.12.2015 12:05

Pokutu 100 000 korun uložil MAFRA a.s. Magistrát hlavního města Prahy za to, že jako právnická osoba jediný den před začátkem voleb zveřejnila v deníku Mladá fronta DNES článek s názvem „Jak se vybarví po víkendu?“, jehož součástí byla i pasáž FAKTA včetně tabulky „Průzkumy: jaké předpovídají výsledky“, obsahující výsledky předvolebních výzkumů z Prahy, Brna a Ostravy.

Nejvyšší správní soud potvrdil vydavateli deníku Mladá fronta DNES pokutu za zveřejněné předvolební průzkumy
Foto: Nejvyšší správní soud
Popisek: Nejvyšší správní soud

Volby do zastupitelstev obcí se v roce 2010 konaly v pátek a v sobotu 15. a 16. října; výše uvedený článek vyšel 14. října, tedy v době tzv. předvolebního moratoria ve smyslu § 30 odst. 2 a § 65 zákona o obecních volbách, tj. v době počínající třetím dnem přede dnem voleb do zastupitelstva obce a končící ukončením hlasování.

Spornou otázkou bylo, zda lze podle zákona o obecních volbách postihovat i osoby, které při vydávání tisku v době předvolebního moratoria otisknou předvolební průzkumy již dříve zveřejněné, a to v období předcházejícím předvolebnímu moratoriu, v tomto případě podle tvrzení stěžovatelky šlo o průzkumy uveřejněné ve dnech 21. září a 5., 7. a 11. října 2010 v pořadu Otázky Václava Moravce a v deníku Mladá fronta DNES. Společnost v kasační stížnosti tvrdila, že opětovné zveřejnění nelze pod zákaz v § 65 zákona o obecních volbách zahrnout.

Nejvyšší správní soud uvedené námitce nepřisvědčil a dospěl ke stejnému závěru jako Městský soud v Praze a to, že uvedený správní delikt se na tyto případy vztahuje. Podle soudců NSS správnětrestní postih podle § 65 zákona o obecních volbách nepochybně představuje omezení svobody projevu, ale jedná se o omezení přípustné ve smyslu čl. 17 odst. 4 Listiny a čl. 10 odst. 2 Úmluvy, neboť splňuje tzv. test legality i test legitimity.

„Stěžovatelka byla trestána za zveřejnění průzkumů v deníku Mladá fronta DNES pouhý jediný den před začátkem voleb. Nelze tak podpořit názor, že časové omezení její svobody projevu bylo vzhledem ke sledovanému cíli neproporcionálně dlouhé. Současně je třeba zopakovat, že stěžovatelka nebyla omezena v jakémkoliv politickém projevu, nýbrž pouze v publikaci předvolebních průzkumů, krom toho neaktuálních, aniž by na tuto skutečnost byli voliči upozorněni," uvedl k rozhodnutí soudce zpravodaj Tomáš Langášek.

Nejvyšší správní soud považuje i výši pokuty za přiměřenou, protože byla uložena blíže ke spodní hranici (maximální výměra pokuty je podle § 65 zákona o obecních volbách 500 000 Kč).

Informace k rozhodnutí ze dne 2. prosince 2015 sp.zn. 6 As 167/2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…