Nejvyšší správní soud rozhodl ve věci pokuty v souvislosti s požárem na pražském Výstavišti

27.07.2015 10:01

K rozsáhlému požáru v levém křídle Průmyslového paláce na pražském Výstavišti došlo 16. října 2008 po 19 hodině a vzniklá škoda přesáhla podle tehdejších odhadů 500 milionů korun. Následně provedli hasiči u provozovatele Výstaviště - společnosti Incheba Praha kontrolu, ze které vyplynuly určité nedostatky v zajištění požární bezpečnosti, jak obecně, tak v souvislosti s výstavou Pragodent 2008, při níž k požáru došlo. Na základě této kontroly Hasičský záchranný sbor hlavního města Prahy uložil společnosti Incheba pokutu 200 tisíc korun.

Nejvyšší správní soud rozhodl ve věci pokuty v souvislosti s požárem na pražském Výstavišti
Foto: Nejvyšší správní soud
Popisek: Nejvyšší správní soud

Odvolací orgán (Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR) nakonec  pokutu potvrdil a Městský soud v Praze žalobu proti tomuto rozhodnutí zamítl. NSS se u tří z pěti vytýkaných skutků, za které byla pokuta uložena, se závěry městského soudu a správních orgánů ztotožnil, ale u dvou skutků naopak shledal kasační stížnost společnosti INCHEBA důvodnou, a proto rozhodnutí městského soudu i Generálního ředitelství hasičského záchranného sboru zrušil a věc vrátil zpět do fáze správního řízení.

Nejvyšší správní soud nepřijal závěry správních orgánů a městského soudu u skutku, podle něhož společnost INCHEBA údajně neseznámila manažerku výstavy Pragodent 2008 s technickou zprávou, která byla vypracována speciálně pro zajištění požární bezpečnosti výstavy. NSS dospěl k závěru, že nebyl v dané otázce dostatečně zjištěn skutkový stav a nebylo tudíž postaveno najisto, že manažerka nebyla se zprávou skutečně seznámena. Nejvyšší správní soud se rovněž neztotožnil s tím, že byla společnost INCHEBA postižena za to, že si nevyžádala doklady o ověřených vlastnostech (z hlediska požární odolnosti) materiálů stánku společnosti EUR-MED, a.s., v němž požár vznikl. V této otázce NSS shledal, že takovou povinnost společnost INCHEBA neměla, neboť jí to neukládal ani zákon o požární ochraně ani její vnitřní předpisy, které si společnost za účelem požární ochrany stanovila. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…