Nejvyšší správní soud završil svoje předsednictví v čele evropské asociace správních soudů odborným kolokviem

12.06.2016 12:30

„Poskytovat či chránit? Správní soudy mezi Skyllou svobodného přístupu k informacím a Charybdou ochrany soukromí“ - to je název kolokvia, které do pražského Klementina v pondělí 30. května přilákalo téměř 60 zahraničních hostů z členských zemí Asociace státních rad a nejvyšších správních soudů Evropské unie („ACA-Europe“).

Nejvyšší správní soud završil svoje předsednictví v čele evropské asociace správních soudů odborným kolokviem
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Představitelé vrcholných soudních institucí se ve svých příspěvcích zamýšleli nad oblastí střetu mezi svobodným přístupem k informacím a ochranou osobních údajů, které představují dvojici mnohdy protichůdných požadavků kladených na veřejnou správu a nejen na ni. Nacházení hranic mezi příkazem „poskytnout informaci“ v zájmu transparentnosti veřejné správy, jemuž byl věnován první blok kolokvia, a příkazem „chránit informaci před poskytnutím“ v zájmu ochrany osobních údajů a dalších soukromých práv, kterému byl věnován druhý blok, je úkolem nejen zákonodárců v celé Evropě, ale také soudů ve správním soudnictví. Ve třetím bloku pak bylo kolokvium zakončeno zamyšlením nad hrozbami, které turbulentní svět počátku 21. století přinese do oblasti poskytování informací a ochrany osobních údajů.

V jednotlivých panelech vystoupili řečníci z Belgie, Finska, Litvy, Francie, Polska a Estonska. V rámci debaty, která následovala po přednesených příspěvcích, bylo diskutováno mj. téma právního a institucionálního zajištění svobodného přístupu k informacím a ochrany osobních údajů. V některých evropských státech existují jak úřady na ochranu přístupu k informacím, tak i na ochranu osobních údajů (např. Belgie, Chorvatsko, Francie, Itálie, Portugalsko, Španělsko), v jiných zemích byl zřízen stejně jako v České republice pouze orgán pro ochranu osobních údajů (např. Rakousko, Finsko, Řecko, Lotyšsko, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Švédsko), a v několika státech ochranu obou hodnot na úrovni veřejné správy zajišťuje jeden úřad (např. Německo, Švýcarsko). Zmíněny byly rovněž zajímavé případy z praxe týkající se poskytování informací o místech výskytu chráněných živočichů, o spolupracovnících ministerstva státní bezpečnosti (Stasi), o personáliích soudců apod. Diskutovanou problematikou byla rovněž anonymizace a zveřejňování soudních rozhodnutí. I v této oblasti existují rozdíly. Ačkoli většina správních soudů v Evropě svá rozhodnutí anonymizuje, některé země zaujaly opačný přístup. Anonymizace soudního rozhodnutí je na úvaze soudu, případně na žádost účastníků, např. v Estonsku nebo Belgii, anebo k ní dochází pouze v taxativně stanovených případech, např. v Irsku. Na ústupu jsou rovněž tištěné sbírky soudních rozhodnutí. Většina správních soudů svá rozhodnutí zveřejňuje především prostřednictvím svých webových stránek a veřejně dostupných databází.

Jubilejní 25. kolokvium v Praze navázalo na závěry semináře, který se loni v květnu uskutečnil v rámci českého předsednictví Nejvyššího správního soudu v Brně na téma „Nejvyšší správní soudy a vývoj práva na publicitu, soukromí a informace“. Je obvyklé, že každá předsednická země vybere z oblasti správního soudnictví své tzv. nosné téma, kterému se po odborné stránce věnuje v rámci svého dvouletého předsednictví; pro Českou republiku to byl právě svobodný přístup k informacím.

Hostům ze zahraničí se po celou dobu akce věnovali soudci Nejvyššího správního soudu. Kromě odborného aspektu akce měli účastníci kolokvia možnost poznat i některé zajímavosti hlavního města – prohlédli si Pražský hrad, barokní knihovnu Klementina a Židovské muzeum v Praze. Závěrečnou tečkou před odjezdem domů bylo jejich přijetí prezidentem republiky Milošem Zemanem, se kterým soudci téměř hodinu diskutovali o nejrůznějších tématech týkajících se justice.

Zástupci evropských vrcholných správních soudů hodnotili kolokvium, včetně doprovodného programu, jako velmi zdařilé, a to jak po odborné, tak i organizační stránce. Pochvalná slova zaznívala ze všech stran. Obzvláště pak potěšila slova předsedů státních rad Francie a Nizozemska (tj. zástupců zemí, které mají s organizací této prestižní akce již řadu zkušeností), kteří české předsednictví v asociaci správních soudů hodnotili jako vysoce úspěšné.

„Jsem rád, že jsme kolegům z Evropy ukázali, že ač je Nejvyšší správní soud v rámci rodiny vrcholných správních soudů jednou z nejmladších institucí, je její plnohodnotnou součástí. Nejen díky organizaci tohoto kolokvia, ale především díky své aktivitě v rámci asociace se stal Nejvyšší správní soud respektovaným partnerem pro odborné diskuze a spolupráci napříč Evropou,“ komentoval průběh předsednictví Nejvyššího správního soudu v čele ACA – Europe předseda soudu Josef Baxa.

Asociace státních rad a nejvyšších správních soudů Evropské unie (užívaná oficiální zkratka zní „ACA-Europe“) vznikla po několikaletém spontánním úsilí o mezinárodní institucionální spolupráci a výměnu zkušeností původně šesti vysokých správních soudů zemí tzv. společného trhu v roce 1968 v Římě. Je jedinou reprezentativní mezinárodní organizací působící téměř půlstoletí a sdružující vrcholné orgány správního soudnictví členských států Evropské unie. Spolu se státy, které kandidují na členství v Evropské unii (Černá Hora, Srbsko a Turecko) a státy majícími status tzv. trvale přizvaných (Norsko a Švýcarsko), jde tedy o společenství tří desítek vysokých soudů většiny Evropy.

Česká republika byla ustanovena předsedající zemí této asociace na období let 2015 – 2016 a předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa byl zvolen jejím předsedou. Nejvyšší správní soud byl vybrán díky aktivnímu zapojení do činnosti asociace a je bezesporu zajímavé, že s výjimkou Polska nebyl nikdy v čele asociace žádný soud z postkomunistických zemí. Pro příští dva roky se předsednickou zemí stalo Nizozemsko.

Souhrnná informace předsedy Nejvyššího správního soudu JUDr. Josefa Baxy před konáním kolokvia zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…