Někdejší elitní rozvědčík Miroslav Polreich představuje svou novou knihu Špioni v diplomacii

27.11.2016 12:33

Miroslav Polreich, bývalý rozvědčík zpravodajské služby a reformní komunista, který byl v roce 1969 zbaven funkce a pracoval v disentu, po roce 1989 pak působil jako ředitel bezpečnostního odboru MZV, pokřtí novou knihu Špioni v diplomacii s podtitulem Česká stopa při řešení krizových situací v mezinárodní politice ve středu 30. listopadu.

Někdejší elitní rozvědčík Miroslav Polreich představuje svou novou knihu Špioni v diplomacii
Foto: Hans Štembera
Popisek: JUDr. Miroslav Polreich

Kniha se zabývá podstatou, významem a činností zpravodajských služeb. Unikátně popisuje jejich vzájemný vztah a obsahové priority na řadě operativních případů při řešení mezinárodně politických, zvláště krizových situací. Je ojedinělým svědectvím o významných politických událostech s prognózou jejich dalšího vývoje. Rozkrývá pozadí rozhodujících diplomatických postupů a poskytuje konkrétní rozbor současných politických podmínek USA, Ruska, Číny a jejich zahraničně politických priorit a vzájemné závislosti při jejich řešení.

Miroslav Polreich zná problematiku dokonale. Po absolutoriu Fakulty mezinárodních vztahů UK pracoval totiž v letech 1955-69 ve zpravodajské službě, a to na zastupitelském úřadě ve Washingtonu a misi při OSN. Aktivně se účastnil vyjednávání v případě izraelské šestidenní války v roce 1967 a vietnamské války v letech 1967-68.

Křest knihy a setkání s autorem

Setkání a křest se koná ve středu 30.11.2016 v 17.00 hodin ve Slovenském domě (Soukenická 3, Praha 1-Staré město). Pořádá ho  Slovenský dům v Praze, Asociace nezávislých médií a Salon kritického myšlení.

Diskusi s Miroslavem Polreichem moderují Jan Schneider a Petr Žantovský. Nakladatelství Brana poskytne při příležitosti uvedení knihy přítomným zájemcům zakoupení publikace s mimořádnou slevou.

Kdo je JUDr. Miroslav Polreich

Narozen v roce 1931 v Havlíčkově Brodě. Absolvoval Fakultu mezinárodních vztahů UK (děkanem prof. Jiří Hájek). Pracoval ve zpravodajské službě (1955-69), kam přešli všichni absolventi fakulty, na zastupitelském úřadě ve Washingtonu (1957-61) a misi při OSN (1964-69). Aktivně se účastnil vyjednávání v případě šestidenní války v roce 1967 a vietnamské války v letech 1967-68. V době okupace v roce 1968 byl aktivní v Radě bezpečnosti OSN.

Po návratu do Československa byl dva roky bez zaměstnání, poté mimo obor. V samizdatu publikoval „životopis Brzezinského" z hlediska jeho filozofického vztahu ke komunismu a dále studii o americko-čínských vztazích.

Po roce 1989 se vrátil na MZV, kde byl ředitelem bezpečnostního odboru a zajišťoval likvidaci zpravodajských a kontrarozvědných pracovníků v zahraničí a jejich odchod z ministerstva. V letech 1991-92 vedl čs. delegaci jako československý velvyslanec pro kontrolu odzbrojení při Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) ve Vídni. V roce 1992 člen mise OBSE v Kosovu. Byl požádán kosovským představitelem Ibrahimem Rugovou a Srby o tajná zprostředkování dohody k předejití konfliktu. Jednání nebylo úspěšné pro negativní postoj prezidenta Havla, stejně jako další snahy o jednání v letech 1995 - 98.

Po odchodu Jiřího Dienstbiera odešel rovněž z MZV a věnoval se přednáškové činnosti (většinou v USA) m.j. i na National Defence University ve Washingtonu. Dnes působí jako nezávislý zahraničně politický analytik, přednáší na vysoké škole. Publikuje rozbory s bezpečnostní problematikou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…