Nekouřit je zdravé. ZP 211 vás podpoří ve snaze přestat

14.06.2018 21:41

ZP 211 se rozhodla podpořit letos ty, kteří s kouřením chtějí přestat. Pokud svoji snahu berou vážně a navštíví Centrum pro závislé na tabáku či poradenské centrum pro odvykání kouření, mohou od své „dvěstějedenáctky“ získat příspěvek 500 Kč na léčivé přípravky na podporu odvykání kouření, jako jsou např. náplasti, žvýkačky, či přípravek Champix.

Nekouřit je zdravé. ZP 211 vás podpoří ve snaze přestat
Foto: ZP MV ČR
Popisek: ZP MV ČR

„Budoucnost medicíny by neměla spočívat jen v léčení nemocí, ale v jejich předcházení. Filosofií Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra je podpora prevence a zdravého životního stylu. A k tomu bez výhrady patří i nekouření,“ říká lékař a generální ředitel ZP 211 David Kostka.

Proto se ZP 211 rozhodla podpořit letos ty, kteří s kouřením chtějí přestat. Pokud svoji snahu berou vážně a navštíví Centrum pro závislé na tabáku či poradenské centrum pro odvykání kouření, mohou od své „dvěstějedenáctky“ získat příspěvek 500 Kč na léčivé přípravky na podporu odvykání kouření, jako jsou např. náplasti, žvýkačky, či přípravek Champix.

Kouření je nemoc a způsobuje další nemoci. V tabákovém kouři bylo identifikováno více než 4000 chemikálií, z nichž kolem stovky jsou kancerogeny, tedy látky, které mohou způsobit rakovinu. Podle odborníků prý na 15 vykouřených cigaret připadá průměrně jedna mutace. „Kouření nezpůsobuje zdaleka jen rakovinu plic, ale prakticky všechny typy nádorových onemocnění. Namátkou jmenujme leukemii, nádory močového měchýře, děložního čípku, prostaty, žaludku a celého zažívacího traktu,“ uvádí MUDr. Eva Králíkováz Ústavu hygieny a epidemiologie a Centra pro závislé na tabáku II. interní kliniky 1. LF UK a V FN v Praze. Podle ní polovina kuřáků zemře v průměru o 15 let dříve než stejná skupina nekuřáků. Jedna cigareta stojí v průměru až 30 minut života. Přestat kouřit má smysl v kterémkoliv věku.

Pomoci může i sportování

Znečištěné životní prostředí způsobuje vznik rakoviny plic jen u 5 % populace. Stále tedy platí, že největším zabijákem jsou tabákové výrobky. Koncentrace toxických látek, které vdechuje kuřák je mnohonásobně větší než při běžné inhalaci znečistěného ovzduší.

Při odvykání kouření může podle odborníků pomoci i sport. Byloprokázáno, že lidé po sportovní aktivitě mají menší chuť na cigaretu. Jakákoliv aktivita, například už jen rychlá chůze alespoň 30 minut 3x týdně, snižuje - v důsledku snížení cholesterolu, krevního tlaku a zlepšení výkonu srdce - riziko kardiovaskulárních onemocnění a zároveň pomáhá zlepšovatfunkce plic. Prostě, nekouřit je zdravé.

Co dělat, kdyžchci přestat kouřit

  • Zajít do lékárny a koupit si volně prodejný nikotin, který je k dostání v pěti formách jako náplast, žvýkačka, inhalátor, pastilka či mikrotableta.
  • Navštívit odborného lékaře, který poradí jak postupovat a předepíše účinné léky na zmírnění abstinenčních příznaků. Pokud chce někdo přestat kouřit sám, má 3% šanci, že za rok nebude kouřit. Jestliže navštíví praktického lékaře, šance na úspěch se zvýší na 10 až 15 %. Pokud začne chodit do specializovaného centra, má šanci na úspěch víc než 40 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…